23. stu 2016.

Što me majčinstvo naučilo


Onog trena kad se dijete rodi roditelji skidaju ružičaste naočale. Imati dijete češće je kaotično smiješno nego romantično kako smo zamišljali. Želim s vama podijeliti istinu koju smo saznali tek kad se Jana rodila.

Čast onim rijetkim iznimkama, djeca uglavnom imaju grčeve. Kad netko kaže da više ne bi imao djecu zbog grčeva, vjerujte mu. Ozbiljno vam kažem. Mislim da sam to svaki dan pomislila dok sam ju gledala u bolovima. Zanimljivost koja dolazi uz grčeve su mnogobrojni savjeti i dobacivanja okoline, najčešće nepoznatih ljudi. Jedna od najdražih situacija mi je bila kad mi je potpuno nepoznata gospođa u poznim godinama, dok je Jana jecala u grčevima, dobacivala komentare sa susjednog stola: 'možda je gladna. Sigurno je gladna. Možda je bolesna. Odvedi dijete doktoru....'bilo ih je još, ali ovi su mi najdraži!

Drugo, izrazito važno pitanje o kojem će svi brinuti je: da li je dijete gladno? Naravno, ako dijete ne spava cijelu noć, gladno je! Uglavnom, uvijek je gladno i to je jedino rješenje za sve! E da mi je kuna svaki puta kada sam čula to pitanje...recimo da bi sada obavila poprilično dobar zimski shopping. Nakon što se svi znani i neznani uvjere da li dojite ili je dijete na adaptiranom mlijeku, slijedi novo pitanje, je l' jede kašice? O našim problemima sam pisala ovdje, pa kliknite za taj post.

Znate ono kad ste imali/imate veliku torbu s 7 ruževa, nekoliko olovaka za oči, korektorom,.... i stalno nešto tražite po torbi? Sada imam najveću torbu ikada sa svim Janinim stvarima. Od mojih stvari tu su tek novčanik i mobitel, ponekad i ruž. Jednom kada njenu torbu zamijeni moja, mislim da će omjer stvari i dalje biti takav. Nevjerojatno je koliko stvari stane u Joolz torbu za kolica. Ili sam samo ja majstorica slaganja?


Sjećate se pjesmica iz djetinjstva? Da, niti ja! Kada vam dojade pjesmice Psića sveznalice onda je vrijeme za Jacques Houdeka koji osim što pjeva sve dječje pjesmice ima neki smirujući glas na djecu pa Jana često zna gledati u liniju bez da pomakne pogled. Već se vidim za 2 godine na njegovom koncertu. No to je manji problem, znate što je veći? Što si ja pjevam sve te pjesme u glavi non stop.


Peti problem je opće prirode kojeg sam postala svjesna tek kad sam rodila i jako je veliki. Šetnja u kolicima. Reći će te, pa što te muči, imaš super kolica i stalno ih hvališ. Pa da, Joolz su genijalna kolica (klik zarecenziju da vas uvjerim u to), ali uvjeti za vožnju nisu. Život u malom gradu je super jer uglavnom prolazimo bez problema gdje treba, sve je prilagođeno kolicima i dostupno. No, s vremena na vrijeme odemo i do grada. I onda kreću zabave. Niskopodni autobusi i nisu tako niski, odnosno nogostupni nisu dovoljno visoki. Nogostupi su uglavnom zauzeti autima. A stupići su najčešće postavljeni na krivim mjestima. Jesam li spomenula avanturu zvanu podvožnjaci? Nara-vno da tamo gdje bi trebali liftovi biti dostupni, oni nisu ili ne rade. I ovo nije pitanje samo roditelja s kolicima, ovo je pitanje i invalida. Ovdje sada u priču moram dodati nekoliko stavki na koje bi ste trebali obratiti pažnju pri odabiru kolica. Nešto o čemu razmišljate tek kada počnete koristiti kolica je njihova težina. Konstrukcija Joolz kolica je svega 7,8 kg što ih čini među lakšima na tržištu, a to je vrlo važno jer ponekad ćete morati nositi i konstrukciju i košaru/sportsko sjedalo i bebu istovremeno, jer neće biti u tom trenu nikoga da vam pomogne. Težina kolica vam omogućuje da ih lakše gurate. Unosite u auto. I općenito baratate s njima. Kada smo kod guranja. Apsolutna preporuka ide za velike stražnje kotače koji su pritom imaju gume na napuhavanje. Zašto? Jer želite da vam: a) kolica klize na svim podlogama i b) da vam ne proklizavaju. Amortizeri. Joolz ima mekane amortizere, koji su pritom stabilni. Nemam znanje da se stručno izjasnim, ali ću vam opisati slikovito. Kolica se lagano ljuljuškaju da se dijete umiri ili zaspe u vožnji, a vi ste opet sigurni da su stabilna i da se unatoč mekanim amortizerima neće okrenuti. Kolica moraju biti jednostavna i praktična. Meni je to bio uvjet zbog baka i djedova kada će svoju unučicu uzeti u šetnju. Moja mama za naša kolica kaže da su Mercedes među kolicima koliko su ugodna za guranje. Meni je važno da su ugodna za guranje jer Jana i ja dnevno idemo u kilometarske šetnje. Važno mi jer se vrlo često upućujemo u Zagreb javnim prijevozom i pritom ih promijenimo nekoliko, i praktična kolica su poželjna.

Ovaj vikend (25.-27.11.2016.) se u Westgateu održava Sajambeba, djece i trudnica, ako ste u potrazi za kolicima svratite do Baby Center kutka saznati sve o Joolz kolicima (preporučujem Tailor kolekciju jer je najdivnija i možete imati jedinstvena kolica ).

Post je pisan u suradnji s Baby Center!

Love,
Ana

1 komentar:

  1. o, grčevi su gadna stvar. savjeti okoline koje nisi tražio dodatno su opterećenje novopečenim roditeljima koji su ionako zbunjeni nebrojenim novim situacijama koje se javljaju iz trenutka u trenutak. a kada ti se dogodi da ti ukradu dvoja ista kolica u razmaku od 6 mjeseci, nosiljke i marame postaju otkriće i zakon. inače, nama je za grčeve spas bio nošenje u elastičnoj marami. ništa drugo nije moglo ublažiti te jecaje. da ti se krv u žilama sledi.
    što se tiče pjesmica, nisam uopće bila svjesna koliko sam ih zapravo zapamtila iz djetinjstva, ni kojom brzinom sam u stanju sklepati neku rimu samo da se klinci smire/nasmiju/zaspu. a ako jacques bude imao koncert dječjih pjesama, naravno da ću i ja biti u prvim redovima! ;)

    OdgovoriIzbriši