31. lis 2016.

Avantura zvana dohrana


Kada je Jana navršila 5 mjeseci odlučili smo upoznavati je s drugim okusima i teksturama, osim mlijeka. Do tada je bila isključivo dojena tako da nije bila u potpunosti upoznata s različitim okusima, a jedina poznata tekstura joj je bila tekuća. Započeli smo s malo naribane jabuke. Tek toliko da osjeti neku drugu teksturu osim mlijeka. I svidjelo joj se. I umjesto da nastavimo svaki dan s davanjem malo kašice, preskakali smo dane i napravili početničku grešku -  nismo bili dosljedni. Iako smo znali da je dosljednost prvo i jedino pravilo kod djece i do tada smo ga se uvijek pridržavali. 

Budite dosljedni

Moja nedosljednost rezultirala je da je sa 6 mjeseci počela odbijati kašice, žlicu i bilo kakav oblik hrane koji nije mlijeko. Problem je nastao jer sam drastično počela gubiti mlijeko, a njoj nije padalo na pamet uvrstiti drugi oblik prehrane. Tjedni pred nama su bili za mene iznimno naporni, jer sam ju dojila gotovo svakih sat, do sat i pol. I po danu i po noći. Padala sam pada s nogu. Dodatni peh koji nas je zahvatio je bio kada sam čvrsto odlučila uvesti dohranu pod svaku cijenu, Jana je dobila alergiju na bananu. Počela je povraćati čim bi pojela bananu. Nakon toga počela je negodovati i plakati čim bi vidjela žlicu. U nadi sam promijenila i nekoliko žlica, ali nije bilo od pomoći.

Kako je navršila 6 mjeseci Jana je već poprilično stabilno samostalno sjedila, u dogovoru s pedijatricom odlučili smo da je vrijeme za hranilicu. Negdje sa 6,5 mjeseci uveli smo hranilicu i odlučili uvesti dohranu pod svaku cijenu. Mjesec i pol kasnije počinjeno 'ubirati' plodove svog truda.

Vrijeme je za hranilicu


U njenoj glavi pravi klik se dogodio upravo uvođenjem hranilice. Napravila sam malo istraživanje među prijateljima i na njihovu preporuku u kolaž sam stavila hranilice koje su oni odabrali i s kojima su iznimno zadovoljni.  Veliki izbor hranilica potražite u Baby Centeru i svakako iskoristite trenutnu akciju - link! Mi smo se odlučili za Stokke Tripp Trapp model (nije dostupna u web shopu, ali ju možete pronaći u Baby Center poslonicama), dakle njihov klasičan model u crvenoj boji. Također, kako je ona u biti stolica potpuno  je prilagođena stolu i dijete u njoj je cijelo vrijeme za stolom i sudjeluje u obroku. Može se kupiti i pladanj kao dodatak, ali odustali smo od njega jer smo shvatili da i ona i mi volimo kad jede s nama, a ne sama. I još jedna, zadnja, ali važna stvar, lagano ju je prebrisati, doduše, mislim da je to karakteristika svih hranilica. Osim za obrok, hranilica joj omogućuje da sudjeluje u svim obiteljskim aktivnostima. Tako je sa mnom u kuhinji kada kuham ili u kupaoni dok se uređujem. Za razliku od ležaljke, kada je bila gotovo na podu, sada je povišena i sve vidi. Posebno ju veseli pranje suđa. Nadam se da će ju jednako veseliti i za nekoliko godina :-) 

Dostupne boje Stokke Tripp Trappe hranilica

U trenutku kada je Jana počela sudjelovati u obroku s nama, jer ukoliko je bila budna stavili bi ju u hranilicu prilikom svakog obroka, jelo više nije bilo nešto što mama i tata rade, već i nešto u čemu je i sama poželjela sudjelovati. Samo je trebalo naći načina da ona zaista počne i jesti. Već pomalo frustrirana s raznim kašicama, teksturama, okusima i suzama okrenula sam se metodi Beba vođa dohrane (BVD). Znam da ova metoda nije za svakoga i ja sam ju odbijala iz straha, ali više nisam znala na koji način da ju potaknem da jede. BVD metoda je metoda koja dopušta djetetu da samostalno jede. Unatoč činjenici da bebe uglavnom nemaju zube kada krenu s dohranom, imaju strašno jake desni koji im omogućuju da grizu i to ne treba zanemariti. Skuhala sam joj plošku batata debljine 1 cm i podijeljen na nekoliko trakica debljine cca 1 cm. Ona ga je mogla primiti u ruku, a istovremeno je bio dovoljno mekan da joj se topio u ustima. I znate što, profunkcioniralo je. Naravno, prije prvog takvog obroka sam proučila baby CPR, pročitala knjigu i prikupila savjete iskusnih mama. Ova metoda daje djetetu veliku samostalnost, naravno pod nadzorom roditelja, dijete uči svoje granice kod prehrane, a iznimno jača motoriku djeteta, kao i koordinaciju ruka – usta, te omogućuje djetetu da samostalno jede što olakšava i roditeljima.

Iako to još nisu pravi obroci, primjećuje se znatni napredak. Dapače, ona s radošću prihvaća hranu. Obožava svoju hranilicu. Čak ima i svoje zdjelice iz kojih jede. Gledajući iz našeg iskustva za uspješno uvođenje dohrane potrebna vam je hranilica, zdjelica samo za dječju hranu, podbradak i po idealno bi bilo da imate psa koji će počistiti sve ono što dijete baci na pod, a bacat će. Zapravo, predlažem vam Tommee Tippee set (možete birati za djevojčice ili dječake) koji sadrži sve što će vam trebati. Mi za sada žličice iz seta čuvamo, ali tko zna, možda ih jednom zavoli pa ih počnemo i upotrebljavati!

 Podijelite sa mnom svoje iskustvo uvođenja dohrane!

Post pisan u suradnji s Baby Center Hrvatska


4 komentara:

  1. Moja beba za par dana puni 4 mjeseca,tako da i nas to uskoro ocekuje. Nadam se samo da ce prihvatiti i da nece biti problema.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Od srca vam želim što bezbolniji prelazak na dohranu i uživanje u istoj :-) Ako ne, tu sam za savjete!

      Izbriši
  2. Beban ima 5,5 mjeseci i ovo nas čeka za neka 2 tjedna, dosad isključivo dojenje... Pomalo me strah, nadam se da da će nam početak dohrane proći što bezbolnije. :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Sretno! Nadam se da će prelazak proći bezbolno i glatko!

      Izbriši