23. sij 2016.

Druga strana života… popis stvari za novorođenče



Ovih dana kod mene počinje vladati groznica zvana: pripremamo se za dolazak djeteta! Tek kada smo se ozbiljnije primili posla smo shvatili koliko nam toga treba. Krenuli smo s idejom da nam trebaju bodići, ručnici, kapice, pelene, dudice, bočice, kadica, kinderbet i posteljina, nekoliko osnovnih stvari. A onda se taj popis počeo širiti i širiti, a skupa sa njime sam se ja počela gubiti. U jednom trenutku sam se znala uhvatiti da bi ušla u trgovinu s dječjim stvarima i nisam znala što bi uopće gledala. Nazvala sam šogoricu i zamolila ju za pomoć, progugla i posjetila Baby Center gdje su mi cure pomogle napraviti univerzalni popis stvari koje su osnovne, a trebat će mi za dolazak djeteta.

Većina mama će shopping krenuti s odjećom. Odaberite benkice jer se puno lakše oblače nego klasični bodiji. Pritom morate imati 2 kriterija: sastav materijala (pamuk, iako je generalno 99,9% posto dječje odjeće od pamuka, provjerite) i dugi rukav (neovisno kada se dijete rodi bodi ili benkica mora imati dugi rukav). Ne pretjerujte s najmanjim veličinama, jer dijete vrlo brzo zamijeni sve te male bodije/benkice sljedećom veličinom. Uz bodije obavezno kupite i nekoliko pari hlačica sa stopalima. Ako su hlačice bez stopala posegnite za čarapicama.


Dio roditelja je protiv, dio za, a mi spadamo u skupinu za dude varalice. Što se tiče flašica i duda varalica tu besprijekorno vjerujem Aventu tako da moj odabir pada na njih. Zašto Avent? Jer dude itekako mogu utjecati na razvoj čeljusti, pa moj odabir ide prema proizvodu odobrenim od dentalne struke. Voda za kupanje mora biti idealne temperature i termometar će vam biti od velike pomoći, posebno u početku.  Za djecu su poželjni njihovi ručnici koji su višegodišnja investicija. Iako će vam u početku biti ogromni (100x100) ne zaboravite da dijete raste. Bez obzira s koliko kose se djeca rode,češalj im je nužan jer želite izbjeći tjemenicu ukoliko je moguće. Osim češlja, male škarice namijenjene djeci su obavezne jer im nokti nevjerojatno brzo rastu, a bojazan da se nehotice ogrebu je uvijek prisutna.  

Pidžama je još jedan obavezni komad odjeće koji morate imati u svom ormaru. Ne zaboravite i kapicu koja im je nužna nakon kupanja, a prije spavanja, ali i za prve šetnje. Za početak odaberite malu flašicu i to naravno staklenu. Neovisno o vašoj želji da dojite ili ne, flašicu je uvijek poželjno imati uza sebe, jer dojenje nije baš nešto što krene samo od sebe i lagano. Možda ćete morati posegnuti za dohranom. Obavezno kupite i četku za čišćenje flašica.


Bebe su osjetljive i još uvijek bez imuniteta pa im prehlade ili začepljen nosić im nije strana pojava. Sve iskusne mame s kojima sam razgovarala su mi rekle da obavezno kupim aspirator za nos koji se koristi uz pomoć usisavača (ne brinite, djetetu paše i neće ga ozlijediti) i digitalni toplomjer. Ovaj NUK-ov može mjeriti temperaturu i preko čela, dakle nježnije ne postoji.


Vjerujem da znate da morate kupiti kadicu kao i prematalicu. Moj prijedlog je da birate što jednostavniju kadicu, jer anatomske kadice nemaju baš puno mjesta za dijete i samo dijete ih vrlo brzo preraste. Prematalica je još jedan must have. Djeca ju obožavaju jer je mekana, ugodna i nepromočiva.


Kada smo kod higijene, evo još nekoliko stvari koje će vam dobro doći. Plastična posudica s dva odvojena dijela od kojih u jedan ide voda a u drugi ćete bacati otpatke. Velike plosnate blazinice mogu zamijeniti frotiraste trljačice za kupanje. No, ne zaboravite uvijek sa sobom imati i paket obične vate jer prilikom njege dječje kože uvijek obratite pažnju na područje gdje se koža preklapa ne bi li izbjegli oštećenja kože. Higijenski štapići za djecu su važni te kupujte samo one namijenjene njima. Za kremu za djecu preporučuju se poznata Pavlovićeva krema ili od JGL koja je cjenovno pristupačnija,a jednako dobra varijanta. U ljekarni kupite bademovo ulje za kupanje, a ono čega vam nikad neće biti dosta su tetra pelene.


Odabir marke pelena ovisi od roditelja do roditelja. Mi smo se odluči za popularne Pampersice i već smo naravno krenuli kupovati svoje prve pakete. Zapravo, krenuli smo s jednim, završili na 3, ali valjda je to početna panika. Za bolnicu (bez obzira na to što kažu, uvijek ponesite sa sobom paket pelena) smo kupili ovaj mali paket 'New born' pelena veličine 1. Iako sam pobornik vode, vlažne maramice je dobro imati sa sobom. Svakako neka na njima piše sensitive. I jednokratni podlošci za prematanje će vam biti od koristi. Da li će biti Pampers ili neka druga marka, zaista je nevažno u ovom trenutku.
Prije nego sve popišem ponovo u jedan generalni popis, jedan savjet. Danas mnogi dućani nude akcije, svoje kartice vjernosti, popuste,…. Kako smo mi odabrali Baby Center za shopping (jer nam je a) blizu, b) imaju veliki izbor svega što nam treba, c) cure nas već znaju i spremne su pomoći kada pošaljem muža i dok se on zbunjeno vrti po dućanu) uz sve dosadašnje kartice smo se prijavili na njihovu Klub baby center, kao i Porodiljni popust. Zašto, jer vam za dijete uvijek nešto treba (makar dobili većinu stvari uvijek ćete morati nešto kupiti) i jer često imaju posebne pogodnosti. Kliknite na link za vikend akciju.

Popis za novorođenče:

  1. 5-6 benkica
  2. 3-4 hlačica s čarapicama
  3. 2 dude varalice
  4. 1-2 male staklene flašice (125 ml)
  5. 2-3 pidžame u jednom dijelu
  6. 2-3 kapice
  7. 2-3 ručnika
  8. Set za njegu noktiju i češljevi za kosu
  9. Respirator za nos
  10. Toplomjer
  11. Kadica za kupanje
  12. Termometar za mjerenje temperature vode
  13. Prematalica
  14. Plastična posudica za vodu i otpatke
  15. Blazinice
  16. Vata
  17. Krema za dječju kožu
  18. Bademovo ulje
  19. Pelene
  20. Jednokratna podloga za prematanje
  21. Vlažne maramice
  22. 10 komada tetra pelena
  23. Kinderbet
  24. Posteljina
  25. Deka
  26. Jastuk za nošenje novorođenčadi
  27. Dječja kolica + nosiljka (autosjedalica, popularno 'jaje')
  28. Fiziološka otopina


Nadam se da vam ovim popisom pomogla! Slobodno mi pišete imate li još nešto za dodati!

*Proizvode za slikanje je ustupio Baby Center


Love,
Ana

Broj komentara: 16:

  1. 26: i ne toliko potrebno 😉
    Veselim se sljedecim postovima o npr kolicima, kreveticu itd ☺

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Uf, mene ako se pita je nužno, jer mi daje sigurnost da se djetetu slučajno ništa ne desi. Prvih tjedana sam nećaka isključivo tako nosila.
      Nvi postovi su u planu i stizat će periodično, dok sve teme ne prođemo!

      Izbriši
  2. Iz svog iskustva bi jos dodala prasak za pupak i sterilne komprese. Takodjer, od svih krema za podrucje guze kvalitetom i cijenom mi se najbolja pokazala krema iz ljekarne koju sami rade za bebinu guzu. Pavlovicevoj sam dala priliku sa oboje djece, ali stvarno mi nije odgovarala. Takodjer je dobra i Sudocrem.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Za tu kremu nisam ni znala, jer svi uvijek preporučuju jedno od ove dvije. I da, definitivno higijena za pupak!

      Izbriši
  3. Ako beba bude imala grceve, informiraj se o nosiljkama za dijete koje su ergonomski ispravne, nama su bile life saver jer su oboje djece imali grceve i tako su spavali na meni kad sam se oporavila od poroda i mogla sam skuhat rucak i pospremit. Za pocetak preporucjwm Caboo Nct, a poslije 4 mj.Ergobaby.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Dobili smo Chicco nosiljku i planiram ju koristiti, iako imam i maramu, ali me nje mal strah. Znam, neopravdano, ali nekako mi je draža nosiljka.

      Izbriši
  4. Odlican post i veselim se sljedecima! Na samom sam pocetku trudnoce, mnogo citam po netu, a blogovi su mi uvijek drazi od foruma...tako da zelim jos mama blogerica :-)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Čestitam!

      Onda će tebi ovi postovi i savjeti ostalih mama itekako biti od pomoći:-)

      Izbriši
  5. Kad se sjetim te panike oko kupovine, popisa i sto nam sve treba :)) mi smo se isti odlučili za Avent i koristimo samo njihove bočice, dudice i imala sam njihovu izdajalicu. Doduše, s velikom staklenom bočicom sam imala problema jer se nakon nekog vremena nije htjela dobro zatvorit pa je zbala curit na sve strane, izgleda da se navoj istrošio od sterilizirana i korištenja, pa smo sad na njihovim plasticnima i nemamo vise takvih problema. Aspirator koji ide na usisavac smo tek prije par tjedana kupili kad nas je uhvatila prva prehlada i naravno da s običnom pumpicom nismo mogli izvuci sekret, ali to je takvo urlanje i ritanje bilo... Strasno nešto! Prematalicu smo jako malo koristili , bez problema sam mogla bez nje, jedino je zgodna ako se dogodi kakva mokra nezgoda prilikom prematanja. Ovaj toplomjer mi je bas zgodan, mislim da ćemo ga nabaviti :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Izdajalicu, ukoliko mi bude trebala, a vjerujem da hoće, ću isto Aventovu uzeti. Što se tiče flašica, to je na žalost problem proizvodnje i sreće na što ćeš naletjeti.
      Ovi mali aspiratori su preslabi, definitivno treba uzeti ovaj na usisavač i to je višegodišnja investicija.
      Mene je strah tih nezgoda, pa zbog toga ću uzeti prematalicu.

      Izbriši
  6. Uhvati me nostalgija kad citam o pripremama za dolazak bebice, prekrasno razdiblje ugodnog iscekivanja!
    Ja sam nabavila staklenu bocicu jer uistinu nisam ljubitelj ljubitelj plastike i inače izbjegavam jednikratne stvari (ekinomija + ekologija + ne volim gomilanje stvari). Ipak,staklena bocica mi pokazala se preteskom i nezgodnom za bebicu. Umjesto jednokratnih podloga koristim prslatke šarene tetre, a ni prematalica nam se nije pokazala nužnom. Glede pampersica nisam stručnjak jer koristimo platnene,ali u onih nekoliko prigoda kada smo ih koristili draže su mi bile bijele od zelenih (govorim o pakiranju), nemaju taj gel unutra pa je miris urina manje neugodan.
    No,svatko ima svoje preferencije,sretno s pripremana!)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Opet te potpisujem: 'nisam ljubitelj ljubitelj plastike i inače izbjegavam jednikratne stvari (ekinomija + ekologija + ne volim gomilanje stvari). ' Identičan stav i ja imam.
      Zanimljivo je da mi je ovo drugi komnetar korisnika platnenih pelena. I mi smo bili krenuli s tom idejom, ali jednostavno je komocija prevladala.

      Izbriši
    2. Ne bi vjerovala kako je zapravo procedura oko platnenih pelena jednostavna, ali nije ni to za svakoga. Sad vidim da imam XY tipfelera u prošlom komentaru,sorry!
      I da-marama i sling su jako jednostavni za koristiti čak i za trapavce poput mene. Od nosiljki imamo Ergo, prezadovoljni.(Neke nisu najbolje rjesenje zbog kukica,ali imate još fore do nosanja,provjeriti ces sve!) :)

      Izbriši
    3. Mene je kod platnenih najviše mučio prostor skladištenja koji nemamo, zapravo nedostaje nam u stanu i to je bio glavni razlog zašto smo odustali.
      Za trake znam da su jednostavne, ali nekako se bojim da mi dijete ne ispadne :-) mene je to strak. Nosoiljka mi je puno sigurnija varijanta!

      Izbriši
  7. Odličan post i baš mi je dobrodošao, budući da sam također u blaženom stanju :) Ne znam koliko si trudna, ali ja bih baš voljela čitati o tvom iskustvu i doživljaju cijele trudnoće pa evo neka to bude ideja za neki od slijedećih postova. Sad sam totalno dobila inspiraciju da i na svom blogu pišem o takvim temama jer dobro je malo razbiti kozmetičku monotoniju i mislim da takve teme imaju veliku čitanost. Želim ti puno sreće u svemu što te čeka :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Čestitam na trudnoći!
      Definitivno će biti još postova na ovu temu!

      Izbriši