23. velj 2017.

5 koraka za kupnju autosjedalice



Jana uskoro navršava godinu dana, a nama je to bio poticaj da se ozbiljnije bacimo na istraživanje koju autosjedalicu kupiti. Istraživanje, ne kupovinu. Čitajte dalje da saznate zašto nam se ne žuri još s kupovinom. 

U mnogim stvarima smo zaista fleksibilni roditelji i ne opterećujemo se, ali kad su u pitanju njen život, zdravlje ili razvoj, tu nema diskusije. Roditelji često budu nestrpljivi i prebrzo prebacuju djecu iz jajeta u autosjedalice. Ne žurite! Nema opravdanja tipa - dosadno mu/joj je. Ima dana kada Jana uživa u vožnji, ima dana kad cvili i hoće van. Zato sam ja s njom iza, igramo se ili joj pjevam. Animiram ju! Uostalom za prelazak iz jajeta u autosjedalicu mora se ispuniti 3 uvjeta:
  1. minimalno 10 kg
  2. dijete mora samostalno hodati 
  3. minimalno 15 mjeseci


Pogađate, Jana nema ispunjen niti jedan od ova 3 uvjeta! Također, jaje joj je još sasvim dobro jer joj je glavica punih 4 prsta ispod ruba. I upravo zato sam naglasila da smo još u fazi istraživanja. Sada kada smo odredili uvjete, vrijeme je za odabir idealne autosjedalice. Dosta savjeta sam pronašla na Facebook stranici Roda - sigurno u autosjedalici i svakako vam predlažem da se pridružite njihovoj grupi. Savjetnice vam neće predložiti marku autosjedalice, ali roditelji hoće. No, savjetnice će vam dati najbolje savjete. Nakon skoro mjesec dana istraživanja, donosim vam 5 koraka za odabir autosjedalice i upute za njih. 

1. Sustav vezanja 

Pojasevi, isofix ili top tether, provjeriti mogućnost vezivanja u vašem auto. Naš auto ima isofix tako da smo automatski suzili potragu. Svaki sustav vezanja je pouzdan, ako je autosjedalica pravilno postavljenja. 
Želite li biti sigurni da ste ju dobro postavili, zamolite osoblje u trgovini da vam postavi ili pratite u Rodinoj grupi kada imaju provjeru autosjedalica. Kako samo pratila jako puno rasprava u grupi na nekoliko mjesta su mame pisale da im je osoblje Baby Centera i odvezlo autosjedalicu do auta i namjestilo ju, pa svakako zamolite da i vama to naprave. 

2. Fizički stupanj djeteta

Osim gore nabrojanih uvjeta, provjerite do koje težine djeteta vrijedi vaše jaje. Većina ih vrijedi do 13 kg djeteta, ali poneka do 10 kg. Iako djeca iz jaja mogu prijeći u autosjedalice već s 9 kg, ako nije opravdano, ne žurite. Također, razmislite o autosjedalici u kojoj je dijete okrenuto suprotno od smjera vožnje do 4 godine. Pronašla sam ovu odličnu sliku koja rengenskim slikama pokazuje djetetove kosti s godinu dana ili s šest godina. Mislim da ova slika zaista opravdava naš strogi stav o prebacivanju iz jajeta u autosjedalice. 


3. Cjenovni razred

Najskuplja autosjedalica na svijetu vam neće zaštiti dijete ako ne paše u vaš auto niti vašem djetetu. Odredite cjenovni razred i nekoliko autosjedalica u tom razredu, a zatim s djetetom krenite u odabir. Dijete se mora sjesti u autosjedalicu i po njegovom izrazu lica ćete vidjeti da li je to ona prava.

4. Atest

Informiranje o sjedalici prije svega znači provjeru na službenoj stranici brenda da li je odabrana autosjedalica testirana za vaše vozilo i ocjena sigurnosti na ADAC testovima. Još jedan razlog zbog čega nam se ne žuri s kupnjom autosjedalice je što čekamo nove testove. Iako su sjedalice koje smo mi odabrali odlično prošle na prošlogodišnjim testovima, ipak ćemo pričekati ovogodišnje. Babe Center redovito objavljuje testove na svojim stranicama pa svakako pratite, prošlogodišnje testove pogledajte ovdje. 

5. Isprobajte autosjedalicu prije kupnje

Već sam prije spomenula, ali nije na odmet ponoviti. Roditelji mogu odabrati nekoliko modela autosjedalica, ali u kupnju obavezno idite s djetetom. Također, zamolite u dućanu da isprobate autosjedalicu u svom autu. Ne želite se naći u situaciji da kupite autosjedalicu i shvatite da vam je prevelika ili uopće ne stane u auto. 

Naši favoriti

Nakon svi istraživanja odabir nam je pao na 3 autosjedalice, od čega su dvije iz skupine 0+/1 (do 4. godine života) i jedna iz skupine 1/2/3 (do 12. godine starosti djeteta).  

Naši favoriti su: Cybex Sirona M i- size koja nam je prva zapalo za oko još prije nekoliko mjeseci i Maxi Cosi AxissFix na koju mi je pažnju usmjerilo osoblje u Baby Centeru jer uz dobre ocjene ima praktično postolje koje se može okretati lagano pa je lakše smjestiti dijete u autosjedalicu. Ove autosjedalice su namijenjene djeci do 4. godine života i sviđa nam se što može biti okrenuta suprotno od smjera vožnje. 

Zadnja autosjedalica u našem odabiru je Cybex Pallas M - Fix iz skupine 1/2/3, sjedalica odličnih ocjena i performansi, ali dijete se vozi u smjeru vožnje. S financijske strane je isplativa jer je to sjedalica do 12. godine djetetova života. No, u ovoj situaciji nam je financijska ušteda manje bitna. A s druge strane, Jana će dati konačnu odluku koju želi. 

Znam da će mnogi reći da možda pretjerujemo s ovim, ali u nekim stvarima nema kompromisa. I ne, ne zanimaju me priče pa kako su se nekada vozili bez autosjedalica. Čisto nekoliko argumenata. Naš auto je izrazito jak i iako smo mi pažljivi vozači, nisu svi. Također, nije naš auto jedini tako jak na cesti. A brzina, danas je 120 km/h na autoputu normalna brzina, nekada se sa 120 km/h jurilo. Trebam li dalje nabrajati? 

Post pisan u suradnji s Baby Center Hrvatska!

Podijelite sa mnom koje ste autosjedalice vi odabrali za svoje dijete?

Love,
Ana


1 komentar:

  1. Tema mi je dosla kao narucena. Nasoj bebi je tek 6 mjeseci, ali mi je vec padao problem odabira sjedalice. Ovaj tekst ce nam puno pomoci, za pocetak da prolongiram sto vise mogu voznju u jajetu.

    OdgovoriIzbriši