3. svi 2016.

Život je...više od ljepote

Naša prva zajednička slika, kada ja Jana imala tek 1 dan...

Jučer je bio jedan od onih dana kada ništa ne pomaže. Jana je gotovo cijeli dan bila uznemirena i smirila bi se jedino kada bi ja primila. Kao i većina beba i ona je metropat. I to veliki. I dok je kiša rominjala, a mi šetale, jer to je bila zadnja šansa da ju umirim....razmišljala sam šta me sve čeka doma. Kuhinja prepuna suđa, rublje koje čeka na peglanje, njen krevetić u kojeg već satima pokušavam staviti čistu posteljinu,.... no doma me čekalo već oprano suđe i sređen krevetić. Sve to i još 100 onih drugih sitnica napravio je on -  moj muž. Davno sam shvatila koliko sam sretna što imam njega pored sebe i što sve, ali sve možemo zajedno proći.

No, ovo nije kolumna o nama. Ovo je kolumna o jednoj posebnoj vrsti žena. Žena s nadljudskom snagom. O samohranim majkama.

Poznajem ih nekoliko. Redom sve predivne žene. Žene na koje se u životu oslanjam. Što je smiješno, jer mislim da ne trebaju još i mene nositi. Svaki roditelj je prošao barem jedan dan kada dijete neutješno plače iako je sve u redu. Kada su grčevi posebno jaki. Kada priznaje samo vaš dodir. A vi ste sami. Sami se noću kada ga hranite. Same ste ujutro kada ga molite za još 10 minuta sna. Same ste svaki puta kada dijete napravi nešto prvi puta. Uz vas su roditelji, obitelj, prijatelji. Imate njihovu neizmjernu podršku. Ali navečer, kada dijete zaspe, lijepo je imati nekog pored sebe, tko će vas zagrliti makar na minutu. Sva djeca koju su odgojile te žene su divna. Pristojna i snažna. Prepuna ljubavi prema svojim majkama. I zahvalnosti jer su im majke bile i mama i tata. Jer su bdjele nad njima noćima. Jer su odvajale zadnji dio sebe za njih. I uvijek će. One im nikada nisu pokazale koliko im je teško bilo. Borile su se i bore se svakim atomom snage, jer je to borba za njihovo dijete. I sve to rade same.

Neki dan kada mi je prijateljica rekla da smo se super 'ufurali' u roditeljstvo, samo sam se nasmijala i rekla joj: 'Mila, tvoja mama je ostala udovica sa vašom sestrom koja je tada imala 7 g. i vama troje koje ste imali 6 mjeseci, i stvorila je od vas svih četvero predivne ljude'. Zar se ja zaista imam pravo žaliti?

Hvala redom svim tim divnim ženama što su sudjelovale u mojoj životnoj slagalici koja me naučila što je pravi smisao Avonovog loga: 'više od ljepote'....


Love,
Ana

1 komentar: