23. velj 2016.

Druga strana života…što ponijeti u bolnicu za porod



Znate što je ironija? Što vam ovaj post pišem baš iz bolnice. Ne naravno jer rađam, već jer sam na promatranju. Tako da sam većinu proizvoda već testirala u pravoj situaciji i mogu reći da je ovo sve zaista nužno za odlazak u bolnicu na porod. Ili u mom slučaju na promatranje. Popis sam radila uz ove vodiče za kupovinu koji sadrže podijeljene popise po potrebi, odlazak na porod, kupovina za novorođenče, kupanje,.... - link.


Prve stvari koje ćete spremiti u vašu torbu su vam za porod. Neka te stvari budu na samom vrhu torbe da brzo možete do njih. Spavačica s gumbićima kakve uglavnom bolnice propisuju, svi nalazi iz trudnoće uz obaveznu trudnički knjižicu i krvnu grupu, papuče, voda i grickalice (jer porod se zna odužiti).


Na vrhu ostavite higijenske uloške i jednokratne gaćice. Znam, znam, mislile ste da ove uloške nitko više ne kupuje, ali svi će vam savjetovati da uzmete baš njih jer su najmekaniji i najudobniji nakon poroda. Ne zaboravite niti na stvari za osobnu higijenu. Mnoge trudnice preporučuju Melem jer osim što oporavlja bradavice, spasit će vam suhu kožu. U bolnicama očekujte suh zrak uz mogućnost dehidracije tijela od napora. I kao SOS svakako uzmite vlažne maramice, i to one higijenske za intimno područje.


Većina ili sada već sve bolnice imaju room in (znam da nisu svi oduševljeni s time, ali meni je genijalno i vidim puno prednosti). Takav sistem omogućuje odmah zbližavanje s djetetom, a u slučaju umora će vam sestre preuzeti dijete na sat, dva da se odmorite. Ukoliko se odlučite dojiti svakako ponesite sa sobom grudnjak za dojenje s odvojivim rubom koji će olakšati cijeli proces, jastučiće za dojenje i šeširić za dojenje ne bi li sačuvali bradavice koliko je moguće.


Za dijete vam za početak treba mali paket pelena (o čemu sam već pisala ovdje), vlažne maramice, krema za dječju guzu, tetra pelene i nekoliko komada mekanih blazinica ili gaza za njegu djeteta. Tata neka na izlasku iz bolnice donese bebin outfit za izlazak koji se mora sastojati od bodija/benkice, hlačica, te čarapicama ukoliko ih nemaju hlačice. Ne zaboravite kapicu i pamučnu dekicu jer bez obzira na temperaturu dijete treba utopliti. Kada je dijete u pitanju uvijek sam za pamuk, zato sam se i oduševila ovom pletenom dekicom.


I apsolutno najvažnija stvar za trenutak kada mama i beba izlaze iz bolnice je autosjedalica. Autosjedalicu neka tata donese kada ćete izlaziti iz bolnice, jer u njoj ćete voziti dijete doma. Iako mi još našu nismo uzeli, jako me privlače Maxi Cosi 0+ Pebble  koje su odlično su prošle na testovima. Savjeti koji su meni pomogli kod odabira autosjedalice su ovi. Dodatni info: Baby Center ovaj mjesec ima 15% popusta na njih (link), točnije na modele koje je preporučila ADAC nezavisna organizacija za testiranje autosjedalica.

Dio proizvoda za slikanje je ustupljeno od strane Baby Centera.

Drage moje trudnice, znam da vas dosta prati ove moje postove,jeste li se spremile za bolnicu?

Love,
Ana


Broj komentara: 13:

  1. baš mi je drago što si tako dobro pripremljena, kad je moja sestrična bila trudna, neplanirano su je zadržali zadnjih mjesec dana isto na promatranju, pa sam ja morala okolo loviti ove stvari. tako da je važno pripremiti se unaprijed, inače će tvoja blesava sestrična morati u šoping LOL ;) inače u njezinom rodilištu trudnice su morale same donositi wc papir, ovisi od bolnice do bolnice.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Kod mene je moj muž obavljao sve zadnje pripreme sam, jer nam je curkica požurila :-) ali najvažnije stvari sam srećom pripremila na vrijeme:-)

      Izbriši
  2. Pre 20 dana sam se porodila pa tvom spisku iz prve ruke mogu da dodam i neki bebeći sapun koji ćeš koristiti za intimnu higijenu jer sve ostalo može neugodno da peče (ja sam koristila sebamed) i one jednokratne papirne navlake za wc šolju (spas su u slučaju da ti rade epiziotomiju jer će ti čučanje biti naporno).Brushalter za dojenje kao i tuferi za grudi ti verovatno neće biti odmah potrebni jer laktacije ne počinje baš tako brzo a i količine mleka nisu baš velike u početku. Takođe, verovatno ćeš biti žedna pa ponesi i nekoliko flašica vode. Ja sam za tri dana popila više od 10 flašica po 0.75l ali ja i ovako pijem baš dosta vode. Pišem još ako se nečega setim

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Joj voda, meni su ju svi donosili koliko sam žedna bila. A i grudnjak mi je dobro došao, jer se meni već drugi počelo stvarati mlijeko, srećom. Kod mene je pravilo, bolje više nego manje, iako nekad pretjerujem :-)

      Izbriši
  3. Umjesto Vir 80 definitivno Chicco ulošci nakon poroda 😉

    OdgovoriIzbriši
  4. Nisam trudnica, ali sam mama već 9 godina :-)
    uglavnom, sve zavisi od bolnice do bolnice što treba nositi...
    Ali svakako bih ti preporučila da poneseš papine ručnike ( skroz su praktični) i kao jako jako bitno ( a nisi navela ) jeste purelan krema za bradavice ( odlična je i ne moraš je uklanjati prije podoja )
    s tim počni odmah u startu jer ti mali sisavci i nisu baš nježni sa bradavicama i one su sklone pucanju što jako boli jer moraš nastaviti s dojenjem ( e tu onda uskači šeširići koji su mene spašavali dok malo ne dođu sebi...)

    Ali neću ti sada strašiti.... Želim ti puno puno sreće , i kao što sam davno i pisala - jako mi je drago zbog tebe i jedva čekam kad ćeš nam pokazati svog malog anđela

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Purelan je već drugi dan bio uz mene! Definitivno spas!

      Izbriši
  5. Bravo sto ste komentirali za autosjedalica!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Kod nas, sigurnost uvijek i bez iznimnke!

      Izbriši
  6. ja ću se (vođena pokušajima i promašajima iz osobnog iskustva) referirati samo na jednu točku: odlučiš li se za dojenje bebača ako ikako budeš mogla, pokušaj dojiti bez šeširića - prirodnije je i za tebe i za bebu. bradavice ili su osjetljive ili nisu, to ćeš vidjeti tek nakon prvih nekoliko susreta s bebom. na moje istinsko čuđenje, moje nisu pokazale nikakav otpor za taj pothvat! od srca preporučujem neustručavanje i suradnju s babicama, naše su bile spremne pomoći u svakom trenutku. i na kraju, raspitaj se za skupine potpore dojenju, vode ih patronažne medicinske sestre po čitavoj Hrvatskoj - savjeti im zlata vrijede!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Sestre su divne kada pokažeš volju za dojenjem, meni su bile od velike pomoći i svaki njihov savjet bio je zlata vrijedan. Srećom mi smo se brzo ušemile u dojenje pa smo već za 3 dana jele kao velike :-)

      Izbriši
    2. Odlično, čestitam od srca na bebici!

      Izbriši