20. pro 2015.

10 savjeta za uspješno bloganje




Vjerujem da će nam se u blogosferi pridružiti i iduće godine velik broj djevojaka, pa sam odlučila skupiti sva svoja iskustva i svojim savjetima im olakšati početak bloganja. Neću ulaziti u dizajn bloga jer to je individualno kod svakoga i svatko odabire ono što ga najbolje opisuje. 

  • Ne znam da li je itko svjestan koliko blog oduzima vremena. Prosječno vrijeme za jedan post je 3 sata, ako želite uložiti vrijeme u kvalitetne, zanimljivije i dobre fotografije. Dodam li tu još pisanje posta, provjeru, slaganje teksta, objave ne samo na blogu već i na društvenim mrežama, brzo ćete doći do ta 3 sata. Za samo jedan post! Napišete li 2 posta dnevno pred vama je gotovo jedno cijelo radno vrijeme. Ovaj podatak je vrlo važan ne bi li si znali bolje organizirati vrijeme u budućnosti. Odlučite li se za snimanje videa, cijela priča se produljuju za 5 + sati….
  • Planiranje postova može vam zaista pridonijeti organizaciji života i bloga. Ima dana kada imam milijun ideja na pameti, a onda dođu dani kada pregledavam i pregledavam slike u nadi da će mi kliknuti ideja za post. Planiranje postova u rokovniku mi jako olakšava stvari.

  • Vođenje dnevnika 'recenzija-proizvod'. Blogerice vrlo često istovremeno testiraju više proizvoda. Kod mene se to uglavnom odnosi na dekorativu, iz razloga jer preparativu volim jedno po jednu testirati radi bolje analize proizvoda. Pišite redovito svoje dojmove. Olakšat će vam pisanje recenzija i može vas podsjetiti na neke momente za koje ste zaboravili. A i ponekad ćete neke proizvode testirati mjesecima prije nego ćete ih recenzirati.
  • Fotografije. Polazim od sebe jer znam koliko ulažem vremena u fotografiju. I koliko znam da će se moj rad na tom području još poboljšati jer ovo je nešto na čemu stalno radim. Povećajte svoje fotografije, izoštrite ih. Ako idete samo odraditi neki post, to će se vidjeti. Poigrajte se s postavkama na svom fotoaparatu. Moj savjet vam je da si odredite dan ili dva u tjednu za slikanje i obradu fotografija. Isti savjet primijenite i na postove. Naravno to ovisi o vašim poslovima i planovima.  
  • Gramatika i pravopis. Greške se svima događaju, ali potrudite da se da ih imate što manje. Haschceck je odličan program za pregledavanje pravopisa. I potpuno je besplatan pa ga iskoristite.

  • Komunikacija s čitateljima je izrazito važna. Bez njih nema bloga. I cijenite to. Oni su ti koji vas klikaju, prepoznaju, podržavaju,…. Volite kada vam se komentira na postove ili statuse? Isto tako i čitatelji cijene kada vi odgovarate na komentare, jer im pokazujete koliko ih cijenite.
  • Komunikacija s brendovima. Lijepo je dobiti proizvode na recenziju, ali ih treba zaslužiti svojim radom. Nije loše javiti se brendu, ali ne budite naporni jer brend nije dužan poslati vam proizvode za recenziju. To je njihova dobra volja. I nije nužno da ste pozvani na svaki event. Naime, svaki brend ima target ljudi/blogera/medija koje poziva i ima svoje razloge zašto je to tako.  Poštujte to!
  • Promocija bloga. Odlučite li se za pisanje bloga obavezno napravite profile i na društvenim mrežama te svoj blog promovirajte pomoću Croatian beauty blogs stranice. Ova stranica je i meni genijalan način pregledavanja blogova. Promociju bloga možete napraviti i putem nagradnih igara, ali nemojte se ljutiti ako vas čitatelji odlajkaju nakon završetka igre. Svatko ima pravo na to. Također, nije svako vrijeme 'pravo vrijeme' objave postova. Svakako pripazite na statistiku prilikom objave postova. Bloglovin je također izvrstan promocijski alat kojeg nikako ne bi trebali izostaviti. 
  • Definirajte smjer svog bloga. Ako me redovito pratite, onda ste mogli primijetiti da do studenog nisam bila pretjerano aktivna. Dva su razloga za to: 1. Nisam stizala zbog posla, 2. Nisam definirala smjer kojim želim da mi blog ide. U trenutku kada sam definirala smjer u kojem se želim razvijati i u kojem želim razvijati svoj blog definirala sam i postove te ideje i sve je krenulo samo od sebe. Ovime vam želim reći, budite strpljive, ne radite ništa na silu i pripremajte ako se odlučite pisati blog neka to bude odluka zbog ljubavi prema njemu. 
  • Statistika. Statistika je neumoljiva i često vrlo bolna. Upravo zbog nje važne su društvene mreže. Iako blogger ima u sebi statistiku, mjerodavna je ona ili Google Analyticsa ili Gemiusa koju koriste postali. Obzirom da se Gemius plaća i da govorimo o blogu ne o portalu, Google je sasvim dovoljan. Osim ukupnog broja pregleda, izrazito je važan broj korisnika, odnosno jedinstvenih posjetitelja na vašem blogu.  Dobra statistika vam otvara vrata suradnji s brendovima. 


 Love,
Ana

Broj komentara: 6:

  1. odlično, sve si obuhvatila kako treba. jedino bi za videa dodala i više od 5 sati pogotovo ako video nije u avi ili mp4 formatu, tada njegovo učitavanje traje 3-4 sata. onu pripremu za video i vrijeme provedeno pred kamerom ode pola sata do sat tako da meni za video treba 7-8 sati. (uračunata i obrada)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Vrijeme uploada nisam stavila, jer ipak dok se uploada možemo radit nešto drugo i nismo striktno vezani uz komp.

      Izbriši
  2. S obzirom da sam tek nedavno počela s bloganjem (3 mjeseca), a zaista to volim i ne mislim odustati, ovakav post mi je dobro došao - tako da hvala! :)
    Još bih samo dodala da se s ovim za pravopis itekako slažem. Još prije nego sam svoj blog otvorila sam rado pratila i čitala različite (najčešće beauty) blogove i ako bih zapazila nepismenost automatski bih prestala čitati. Meni je jasno da svatko ima pravo na svoje stilsko izražavanje, ali ako se već odlučiš na pisanje za javnost mislim da je odlika znati razdvajati negaciju (na to sam najviše puta naletila) i tome slično. :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Drago mi je da sam onda u pravi tren napisala post.

      Apsolutno potpisujem tvoje riječi za pravopis!

      Izbriši
  3. Hvala ti na ovom pustu. Ja sam osobno razmišljala o otvaranju bloga jer volim izradu web stranica u html-us/css-u a jednako toliko volim i šminku. No, odustala sam jer blogger ne dopušta veliku kreativnost,a novaca za vlastitu domenu nemam. No svakako lijepo je pročitati savjete, i sigurno ćeš mnogim djevojkama pomoći! :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Nemoj odustati zbog domene, možda blogger nema puno mogućnosti, ali ima barem neke, a s vremenom ćeš već lako prebaciti na domenu!

      Izbriši