25. stu 2015.

Recept za savršene puslice



Moja mama ih je bojkotirala zbog količine šećera (a možda i vremena miksanja) no ja sam ih uvela kao sastavni dio naših blagdanskih kolača. Riječ o puslicama ili poljupcima koje jednostavno obožavam.

Dugo sam se bojala isprobati ih što mi je iz današnje pozicije potpuno smiješno jer u pitanju je toliko jednostavan recept. Uz recept ću dodati i neke savjete koji će vam olakšati cijeli postupak.

Sastojci:
  • 1/2 čaše bjelanjaka (cca 3 bjelanjka)
  • 2/3 čaše šećera
  • 1/2 čaše šećera u prahu
  • Malo vinske kiseline
  • 2 kapljice ekstrakta vanilije


Započnite s miksanjem bjelanjaka i kada se malo zapjene dodajte prvo malo vinske kiseline, a zatim malo po malo prvo granulirani šećer pa zatim šećer u prahu. Miksajte 3-5 minuta najvećom brzinom ili dok se ne stvore mekani vršci. Zatim dodajte ekstrakt vanilije i miksajte najmanjom brzinom 7 minuta ili dok smjesa ne postane glatka, sjajna i čvrsta. Moraju ostati sjajni vršci na metlici miksera da bi ste bili sigurni da je vaša smjesa odlična.


A sada idemo na važne napomene koje će vam olakšati cijeli postupak i garantirat uspješne puslice!
  1. Posuda za miksanje mora biti čista i potpuno suha, uvijek dodatno prebrišem posudu!
  2. Iznimno je važno pratiti vrijeme i miksati određenom brzinom,jako je važno držati se točnog vremena miksanja, jer premalo ili previše mogu rezultirati da vam puslice neće uspjeti – mogu postati žilave
  3. Pećnicu zagrijte na 100-110 stupnjeva.
  4. Pomoću dekorativnih vrećica prenesite sadržaj na plitki i veliki protvan.
  5. Puslice se ne šire i moguće ih je raditi jako blizu jedna drugima.
  6. Želite li vašim puslicama dodati boju ili okus posegnite za prehrambenim bojama ili okusima.
  7. Također ih možete ukrasiti po želji.

Nakon što ih stavite u prethodno zagrijanu pećnicu one se suše (u vrata umetnite kuhaču zbog laganog strujanja zraka) minimalno 1,5 sat. Vrlo često taj proces,posebno imate li svježa jaja, može trajati i do 3 sata. Volim ih provjeriti s donje strane da li su se unutra potpuno posušili, jer ih ne volim polu posušene.

Također, jako je važno da ne pretjerate s temperaturom. 120 stupnjeva bi moglo biti kobno za njih i moglo bi ih zapeći zbog čega bi mogle promijeniti boju. Ništa strašno, okus ostaje isti. Drugim riječima, ovdje nema ubrzavanja procesa. Odlučite li se na puslice, ostavite si dovoljno vremena.


Puslice mogu stajati i po nekoliko tjedana. Čuvajte ih u zatvorenoj posudi i kada vas uhvati želja za slatkim jedna - dvije puslice će vam pomoći utažiti želju! Ako vam izdrže toliko dugo!

Staklena posuda: Kik
Svjećnjak: Konzum
Pletena deka: Ikea

Volite li puslice? Koji blagdanski kolači su neizostavni u vašem domu?

Love,
Ana

Broj komentara: 8:

  1. Nisam neki fan, ali mi je nedavno ostalo bjelanjaka pa sam ih iskoristila za neku vrstu puslica s orasima i bile su mi prefine,a i drugima koji su probali. 😊

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Moja svekrva radi s orasima i zaista su odlične ;-.)

      Izbriši
  2. Ja ih ne volim ali su mi predivn za dekoraciju i fotografisanje! :D <3

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Slažem se s tobom, nenadmašne su za slikanje i dekoriranje!

      Izbriši