1. tra 2011.

Naš zajednički život…moja kosa i ja

Drage moje,
Volite li svoju kosu? Brižljivo ju pazite, njegujete i fenirate? Pazit li kome dajete da vas šiša? Ja da! Uglavnom! No, jednom sam se jako zeznula! Pročitajte moju priču, možda nećete ništa pametno naučiti, ali vjerujem da ćete se nasmijati.

Vrijeme radnje: proljeće 2006 g. točnije, Velika subota! Sunčano jutro.
Raspoloženje: crv u meni mi ne da mira, hoću šišanje!!!!
Analiza: moja frizerka je u Zagrebu (28 km dalje),osuđena sam na javni prijevoz ali nema veze, zovem ju. Naravno, sve puno!
Razrada plana: zovem frendice u nadi da ću dobiti neku dobru preporuku. Svi su naravno u ludnici (Velika subota, čišćenje, farbanje jaja i to…) i imaju pametnijeg posla nego bavit se mojim hirom.
Ukućani: mama me pokušava urazumit, ali ja se ne dam. Moram na šišanje!!!!
Akcija: izlazim van i mahnito tražim salon. Ulazim u prvi, imaju mjesta! Mojoj sreći nema kraja!
Objašnjenje: objašnjavam frizerki da samo želim izravnat svoju kosu (bila sam ošišana na Victoriu Backham) i da nije bitno da mi je sve ravno, već samo želim što je više moguće izravnat svoju kosu.
Napomena: kažem joj, niti slučajno me ne šišajte iznad početka brade!!!! I tak izgledam mlađa nego što jesam, a to mi ne ide u prilog u poslu kojeg radim! Pomalo se glupo osjećam dok joj to sve u detalje objašnjavam jer je gospođa ipak te struke!
Šišanje: uzima škare i kreće sa prvim rezom. Postaje mi sumnjivo, već vidim da neće ići dobrim smjerom. Ali opet, mislim si, ONA ZNA ŠTO RADI! Nastavlja, ne to definitivno ne ide dobrim smjerom!  Sad sam već polako očajna! Prigovaram! Ona me uvjerava da zna što radi!
Ošišana: kosa mi je dužine do pola uha!!!!! Oči pune suza! Šiške neravno ošišane! Ljutim se! Govorim joj! Ona me jednostavno ne sluša!
Feniranje: nakon kratke prepirke sa njom (iako više nema smisla,kose više nema) me počinje fenirat. Kažem joj, samo mi NEMOJTE dignut kosu, GROZNO MI JE TO! Zadnji trag nade da baš sve ne propadne. Naravno, uzima najveću četku i diže mi kosu u nebesa!
Ponovni prigovor: NE DIŽITE MI KOSU!!!!
Njena reakcija: OK, i uzme vosak, da vosak, napuni ruke sa njime i nabaca ga na kosu da ju zagladi!!!! Kad baš inzistiram na tome!
Moja reakcija: očajna sam, oči pune suza i na njeno pitanje kako sam zadovoljna odgovaram: „Grozno mi je, užasno se osjećam, odvratna sam sama sebi, unakazili ste me...“
Njen odgovor na moju reakciju: OK, 80 kn!!!!
Raspoloženje: pokisla, tužna, razočarana idem doma, plačem, otkazujem izlazak i sama sebi popravljam frizuru u nadi da ću nešto izvući!
P.S. nemam sliku iz tog razdoblja, iako znam da bi ste se htjele nasmijati! Vizualizirajte!

Danas, 2011. g, vi čitate riječi jedne puno pametnije osobe! Više ne idem u prvi salon. U biti, detaljno proanaliziram svakog frizera. Svojoj kosi pridajem jako puno pažnje. Često na kosu stavljam maske od prirodnih sastojaka (moja najdraža je definitivno mješavina maslinovog ulja i žumanjka), za dodatan sjaj i mekoću kose koristim alkoholni ocat (0,5 dcl octa pomiješanog sa vodom, oko pola lavora) a za nježnost i elastičnost zagrijem vlažan ručnik u mikrovalnoj i držim ga na mokroj kosi dok se ne ohladi!

Danas cijenim kosu, cijenim komplimente koje dobivam zbog nje. Ona nije samo kosa, nešto što mora postojati na meni, ona je moj accessories. Modni dodatak koji mi može ili podići raspoloženje i cijelu kombinaciju ili me dotući.

Puno je brige sa njome. Priznajem da ponekad zaista nemam vremena niti volje, ali nakon što obavim naš mali ritual druženja (kako ja  zovem dane pranja i feniranja moje do pola leđa duge kose), znam da je sva ta muka vrijedila!

Kad me netko pita zašto ne ošišam kosu, samo kažem „duga i bolna priča“ J

Love,
Maybe

Broj komentara: 16:

  1. Svi već imamo muke sa kosom ;) razumem te skroz :*

    OdgovoriIzbriši
  2. Ja sam Blizanac po horoskopu i volim stalno neke promjene... bila sam već i crvena i crna i ljubičasta i sa rozim pramenovima :D... dužine od dječačke pa do struka... uglavnom, nekak sam si posložila da se igram s onim kaj imam, mada uvijek ne ispadne dobro :D... slijedeća avantura mi je postati plavuša :D

    OdgovoriIzbriši
  3. Razumijem te 100 %!Godinama je moja frizerka (koja mi je u medjuvremenu postala i jedna od najboljih prijateljica) sredjivala kosu i uvijek je izgledalo sve tip top.Ma nije joj bilo ni potrebno objasnjavat samo se zavalim u stolicu i ona vec zna statreba radit!E onda se ja prije tri ipol godine spakiram i dodjem zivit u Portugal i joj moje muke nac frizera koji mi odgovara,koji ce ako kazem 3 cm otkinut ta 3 cm a ne 15!Uglavnom odustala sam,sama sam svoj majstor,farbam,sisam,uvijam,ispravljam.Kupim dobar sampon i balzam,dubinski tretman svake sedmice i ampule za sjaj.Sad mi je kosa skroz zdrava a i narasla je skoro do struka pa pravim razne frizurice.

    OdgovoriIzbriši
  4. zajedništvo svih žena - muke po kosi!

    još se ne usudim sama šišat (osim šiški) kao Mimi, ali ako ubrzo ne nađem nekog morat ću!

    OdgovoriIzbriši
  5. Imam i ja slicnih iskustava,ja sam htela nijansu svetlije tanke pramenove, a dobila debele 2cm i gotovo plave.Izdrzala sam jedan dan i prefarbala se u tamno,ali su mi se ti pramenovi ispirali godinu dana posle sve dok nisam otisla na hemijsko uklanjanje boje. Frizera se vise plasim nego neki zubara:D

    OdgovoriIzbriši
  6. Joj, poznato mi je ovo! Jako je teško nać dobrog frizera... Ja sam svoju frizerku jedva pronašla, i zadovoljna sam za sada, brza je, ne davi, ništa joj nije nemoguća misija, i sto puta pita može li ovako, može onako? Traži, traži pa ćeš naći... Potraga je duga, ali kad jednom nađeš sve otprije se zaboravi... Sretno! :)*

    OdgovoriIzbriši
  7. Ja se sada sramim...iako imam odličnu,ravnu kosu da ne može biti ravnija zbog čega sam nekada bila nesrtetna, a danas neizmjerno zahvalna,nakon što sam pročitala kako ju ti tretiraš,moja je pravo siroče prepuštena samoj sebi.A gotovo sve kažu kako bi voljele imati kosu kao ja i pitaju me što radim s njom.Sramim se!

    OdgovoriIzbriši
  8. nikad nisam čula za ovo sa ručnikom...probat ću

    OdgovoriIzbriši
  9. Uh - priznajem, da nemam ljubavnu vezu sa mojom kosom ... ali mi ne bi škodilo uložiti nekoliko vremena za ljepšu frizuru. :))

    OdgovoriIzbriši
  10. Odlična priča :) Mene su dugo vremena vodili na šišanje dok sam bila mlađa jednoj gospođi. O Bože, ni danas ju ne mogu smisliti. Umjesto da me lijepo ošiša na kratko ona me doslovno mašinicom šišala :( :( :( Em sam u to vrijeme bila tamna od sunca, em kratke kose. Zvali su me "mali crnac". Da, u muškom rodu. Što je najgore, imam slike iz tog razdoblja.."Frizeri" stvarno znaju zagorčati život. Nakon što mi je mlađa sestra završila za frizeru, nemam više tih problema. Duga je i gusta. Nedavno sam ju počela bojati zbog "sijedih" XD da, sijedih. Zadnji put me sestra osvježila i sa nekoliko "skrivenih pramenova sprijeda, tako da razmišljam o još njih :D

    OdgovoriIzbriši
  11. hahahha... skroz si me podsjetila na moje susrete s frizerkama... koliko puta sam izasla s salona razočarana... nisam znala što želim i to se je i vidjelo na mojoj glavi... Bitno da je to iza nas...sad pazim na svaku ošišanu vlas tokom šišanja.. :D

    OdgovoriIzbriši
  12. vidim da nas većina uči na svojim greškama! :-) ali ipak se nadam da će koja naučit na mojoj! :-)

    OdgovoriIzbriši
  13. Definitivno nikad neću uletit u bilo koji salon :D U kojem salonu se ti šišaš kad smo kod toga? :)

    OdgovoriIzbriši
  14. trenutno nigdje :-) moja je frizerka na porodiljnom i u potrazi sam. u pon idem u salon Monet pa javim dojmove :-)

    OdgovoriIzbriši
  15. Onda ti želim sretnu potragu :) No, koliko sam vidila na slikama iz Moneta, čini se da je tamo super :) čekam update :)

    OdgovoriIzbriši