26. ožu 2017.

Što vam zaista treba za dijete


Prije nego se dijete rodi, sve je pusta teorija. Koliko god knjiga pročitali, savjeta čuli, sve postaje jasno tek kada mala štruca dođe kući. Sada, godinu dana kasnije, nakon što sam sve prošla, mogu napisati post što je zaista potrebno za prvih godinu dana. Na čemu uštedjeti, a što kupiti novo. 

Prva kupovina za dijete nekako uvijek kreće od kolica. Naša Joolz kolica su još uvijek aktivna i iako sam nekako uvijek mislila da ću kolica brzo zamijeniti kišobran modelom, to se nije dogodilo. Razlog je jednostavan, toliko su dobra i lagana i praktična da za to nema potrebe, barem za sada. Dobar odabir kolica vam može značiti i uštedu u budućnosti, ali i dobar odabir kolica će vam olakšati stotine kilometara šetnje koje ćete napraviti tijekom prve godine s djetetom. 


Na kolica se uvijek veže kupovina jajeta. Prije godinu dana nije bilo dostupno BESAFE + Joolz jaje, ali sada je dostupno. BESAFE ima najbolje ocjene prema ADAC-u i redovito pobjeđuje u svojim kategorijama. Ovo jaje ima zaista veliku zaštitu od sunca koja će vam olakšati šetnju i genijalne pojaseve na magnete. Jesam li spomenula da zaštita od sunca ima zaštitni faktor 50+? Obzirom da se djeca prije druge godine života ne preporučuju mazati kremom sa zaštitnim faktorom, ovakva zaštita od sunca je više nego poželjna. 

Međutim, neka djeca se jednostavno ne vole voziti u kolicima. I koliko god se vi truditi, svaki pokušaj završava u suzama i grcanju. Mi smo to s Janom prolazili prvih mjesec dana. Svaki put kad smo ju stavili u kolica ona je neutješno plakala, ali srećom smirila se već nakon nekoliko minuta. No ako vam dijete ne prihvaća kolica, razmislite o nosiljkama. Raspon cijena nosiljki varira i to s razlogom. Prijateljice koje imaju nosiljke su odabrale ERGObaby jer su ergonomski ispravne za dijete, sjedište je široko što je važno za kukove beba, imaju dodatke poput kapuljača za spavanje i čak postoji model 360 koju vam daje mogućnost nošenja bebe u 4 položaja (na trbuhu prema natrag, na trbuhu prema naprijed, na boku i na leđima) i zadnje, ali ne manje važno: ugodna je za roditelje i ne stvara vam napor na leđima. 

Jedna tema kojoj se ne pridaje dovoljno pažnje, a trebalo bi. Čišćenje. Meni je vrlo važno bilo kupiti eco proizvode, od deterdženta za odjeću do deterdženta za suđe. Znam da je nemoguće držati dijete cijeli život odvojeno od štetnih sastojaka u svemu oko nas, ali potrebno im je osigurati barem zdrav početak. Friendly organic proizvodi su mi se pokazali odličnima. Recimo, deterdžent za rublje je dermatološki ispitan, ima prirodni omekšivač, ne ostavlja tragove, a učinkovito čisti. Imaju širok raspon proizvoda koji će svim mamama biti od koristi, čak i sredstvo za čišćenje plišanih igračaka, što je posebno bitno kod igračaka koje u sebi imaju mehanizam pa ne znate kako ih očistiti. 


Rijetki su koji izbjegnu dude (mi smo ostali vjerni Avantovima), a iako je dijete dojeno s vremenom ćete posegnuti za flašicama. Ponekad ćete se namučiti odabrati pravu, preciznije rečeno, djeca su ponekad izbirljiva pa budite pripremljeni za kupovanje nekoliko brendova dok ne nađete pravu. Zapravo, kod djece budite spremni za kupovinu svega u većim količinama dok ne nađete idealnu kombinaciju. 

Među ostalim, u prvoj godini će vam trebati i kadica i hranilica i naravno, krevetić. Mi smo za hranilicu i kadicu odabrali Stokke, što je jedna od skupljih varijanti i nije nužno. No, Stokke kadica zauzima zaista malo mjesta te smo ju i uzeli zbog te praktičnosti. A hranilica? Jednostavno mi se oduvijek sviđala i sviđa mi se ideja da će ju Jana moći još godinama koristiti kao stolicu. Krevetić nismo kupovali jer sam ja inzistirala da Jana bude u mom krevetiću. Preciznije, u njemu smo bili i bratića i brat i ja, pa je nešto poput obiteljske tradicije. Ne zaboravite ni češljić za kosu, kremu za njegu pelenskog područja, kao ni ostale stvari za higijenu: poput blazinica i pelena. 

Kod nas je još dosta nepoznato, ali Swaddling tehnika je nešto genijalno. Samim zamotavanjem bebe se osjećaju sigurnije, baš kao u majčinom trbuhu. Također, teško da će se okrenuti na trbuh ili povući prekrivač preko glave i samim time možete biti sigurniji za njihovo zdravlje. ERGObaby je predstavio vreću za spavanje na koju se mogu nadodati rukavi za Swaddling, apsolutno praktično i preporučljivo. 


Velika stavka i ono najdraže mama za kupovinu je svakako odjeća. U prvih godinu dana ćete promijeniti nekoliko kutija odjeće za svoje mališane i svakako, pokušajte uštedjeti što više možete na odjeći. Jana je neke bodije možda jednom stigla odjenuti prije nego ih je prerasla. Ista stvar je i s igračkama. Istina je da Jana ima zaista puno igračaka i da će ih vjerojatno uvijek imati puno jer ja obožavam igrati, oduvijek, ali isto tako je istina da su joj vrećice, trakice, flašica sa zrncima riže i knjige puno draža igračka. No, ako moram izabrati što bi svakako preporučila djetetu je baby gym i ležaljka. Dijete se uči samostalno igrati, a vas čeka nagrada od nekoliko minuta za popiti kavu u miru. Naravno i sve igračke koje pričaju, pjevaju ili proizvode bilo kakve zvukove (izludjet ćete s vremenom jer djeca ih samo stavljaju na repeat i još naravno vi morate sudjelovati u pjevanju) su korisne i zanimljive. Iako sam se trudila od prvog dana ju uvoditi u svijet knjige, gotovo uopće joj nisu bile zanimljive do prije 2,3 mjeseca. Sada obožava da joj čitamo i stalno nam nosi slikovnice. Posvetila sam jedan cijeli post igračkama i kako su utjecale na njen razvoj pa ga pročitajte. 

Sada, kada je prva godina iza nas vidim da djetetu treba toliko malo toga, a mi to sve pomalo kompliciramo i kupujemo. Treba se usredotočiti na dobra kolica ili/i nosiljku i sigurno jaje, igračke koje pomažu u razvoju i na puno ljubavi i igre sa svojim djetetom. 


*Post pisan u suradnji s Mikroedra
Love,
Ana

Nema komentara:

Objavi komentar