10. ožu 2013.

Njega kože lica #1



Već mjesecima dobivam mailove da napišem post kako njegujem lice. Međutim, nikako mi nije imalo smisla pisati o proizvodima sa kojima nisam kliknula. Doduše, bilo je par dobrih stvari u rutini njege lica, ali ne i savršenih da bi mi pasali cijelu godinu. Odnosno u svako godišnje doba.

Zato sam odlučila ovaj post, napisati tako da vam ukažem na svoje greške i kako sam naučila prepoznati znakove na koži. Iza mene je puno propalih pokušaja, puno loših dana za koje sam realno, uglavnom ja kriva. Tokom posta ću spomenuti i neke proizvode koji su mi se za sada pokazali dobrima, ali to još uvijek ne znači da ću im ostati vjerna duže vrijeme. Glavni razlog tome je moja koža, koja jako voli divljati i sklona je promjenama raspoloženja.

Da bi pričala imala smisla, krenut ću od ranih pubertetskih dana. Nikada nisam imala neki pretjeran kaos na licu, odnosno upale, ali rijetki su dani kada mi je lice čisto.  Moja prva greška je bila nepoznavanje kože. Nakon toga sam shvatila da imam mješovitu kožu, ali drugi problem je odmah došao sa time. Naime, moja prijateljica, koja u životu nije imala više od 3 akne, ima normalnu kožu. Koža koja nikada nije imala masni sjaj već prirodni i koja je jednostavno uvijek bila savršena. Pa sam zaključila da ju trebam isušiti. Niti u snu mazat s kremama. Da, to sam zaista mislila. Opravdanje- bila sam jako mlada i jedini pravi izvor informiranja tada je bio Teen i OK!. A svi koji ste to čitali znate koliko je to očajno bilo! Drugo, DM je tek počeo dolaziti kod nas i izbora zaista nije bilo, 1/3 onog ašto je danas dostupno. A da ne kažem da nisam imala pojma šta te sve riječi znače na deklaraciji. Druga stvar je što, umjesto da isušim prištić, rađe ću ga istisnuti. A to je 100x gora stvar nego kriva njega.

Nakon godina muke, evo nekoliko savjeta koje sam shvatila na svojoj koži.
1.       Upoznajte kožu
2.       Mješovita ili masna koža isto mogu biti dehidrirane baš kao i suha
3.       Nemaju sve mješovite, masne, suhe, normalne kože iste karakteristike
4.       Ne reagiraju svi proizvodi isto na svoj koži
5.       Njega lica počinje s skidačem šminke. Ne vjerujete? Čitajte dalje
6.       Uljani skidači su mi odlični, ALI  moja koža sama ima neki čudan masni sloj i u kombinaciji s masnim skidačima mora biti jako dobro sredstvo za skidanje šminke da ne napravi dodatni kao na licu. Micelarne su zbog toga izvrsne, jer nisu masne.
7.       Ukoliko mi gel (pjene i mlijeka mi se nisu pokazale dobrima) ne skine taj masni filter, a nije ga lako skinuti, koža mi ne diše. Rezultat? Akne nakon par sati. Odmah kaos!
8.       Na tržištu su dostupna različita sredstva, čitajte o njima i odaberite najbolja. Npr. moja koža je mješovita, ali isto tako i osjetljiva. Pjena i mlijeka mi ne pašu, ali gelovi da. Međutim, moraju biti lagani da bi i pasali cijelu godinu, ne isušivat, ali dovoljno agresivni da zaista operu kožu. Sada koristim La Roch-Posay Effaclar i pokazao se u ovih 10-ak dana izvrsnim.
9.       Nakon što očistite kožu vrijeme je za ostatak njege- tonik, serum i krema. Umjesto klasičnog kupovnog tonika koristim već nekoliko godina hidrolat lavande. Ne isušuje, njeguje i jako mi paše. A i 100% je prirodan, što znam jer je napravljen od naše lavande.
10.   Serum koristim prvenstveno za hidrataciju. Balea Aqua serum je moj prvi odabir. Ne stavljam ga odmah nakon tonika,već pričekam par minuta da se lice dobro osuši. Ista stvar je i nakon seruma.
11.   Zadnji korak je krema. Tu kombiniram dvije stvari- La Roch- Posay Effeclar Duo i Avon Anew vital dnevna krema. Uglavnom koristim oboje zajedno, jer nekako nemam osjećaj da mi je za hidrataciju Duo nije dovoljan.
12.   Sigurno se pitate gdje su noćne kreme. Moja koža ne trpi noćnu kremu. Treba joj tih nekoliko sati bez ičega što bi ju zagušilo i izazvalo nove prištiće. Umjesto noćne kreme za njegu koristim ili sam Balea Aqua serum ili La Roch – Posay Effeclar Duo ili oboje zajedno. Krema, koliko god da je lagana i brzo se upija na meni izaziva kaos. Koža mi traži tih nekoliko sati da sva masnoća izađe van
13.   Skoro sam zaboravila okoloočnu njegu. Koristim kreme za oko očiju. Čisto zbog hidratacije, iako bi se trebala malo više brinuti o tome. Redovito koristim Vitamin C kojim pokušavam izbijeliti hiperpigmentaciju i nakon nekoliko mjeseci mogu reći da sam se pomakla s mrtve točke,ali još smo daleko od izbijeljene kože kapka.
14.   Zadnje i najvažnije- slušajte svoju kožu. Njegujte ju redovito. Ne istiskujte prištiće. Izbjegavajte rukama dodirivati lice. Ne držite se slijepo naputaka, niti jednih. Upoznajte svoju kožu.
15.   I nemojte zaboraviti redovito prati kistove. Kod mene je pravilo- jednom nanesen puder kistom i kist ide u pranje. Bez diskusije. Ista stvar je i sa korektorom ali i s ostalim kistovima. Apsolutno mi nikakav problem nije prati kistove svaku večer, koliko god ih to uništavalo. Rađe kupim nov kistove 2,3 g ranije, nego da uštedim novce ne perući ih.

Možda ćete potrošiti jako puno novaca dok ne dođete do proizvoda s kojima ćete stvarno kliknuti.  Možda ćete biti sretnici i naći ih od prve. U svakom slučaju, postoji savršeno riješene za svakoga.

Nadam se da sam pomogla,
Love,
Maybe

P.S. Slobodno podijelite sa mnom svoje muke:-)
P.P.S. Naslov ima #1 jer sigurno ću imati još nešto reći i napisati novi post :-) Tj, sigurno ću imati jer ovo je sada samo dnevna njega. Tjedne i dubinske njege nisam ni dotakla.

Broj komentara: 11:

  1. Zanimljiv mi je ovaj post, volim da čitam o tome kako druge žene neguju svoje lice :) Baš mi je neobično što ne koristiš noćne kreme, ja baš noć doživljavam kao idealnu za jaču negu i mažem sve ono šta po danu ne bih mogla jer bih sijala kao disko kugla.

    OdgovoriIzbriši
  2. Apsolutno se slazem s tobom i iste sam greske pravila kad sam bila mladja. Po ovom sto citam tu smo negdje sa njegom, samo sto ja ne koristim serum. Ja sam sad na Bioderma micelarnoj za skidanje sminke, a onda LRP effaclar gel i effaclar duo krema, s tim da nju nekad stavim a nekad ne stavim jer koristim najobicniju vitaminsku kremu za hidrataciju. Ujutro cistim Afroditinom pjenom jer mi ne treba jak gel poput effaclara. Svaki drugi-treci dan stavim masku od zelene gline, a dvaput sedmicno koristim i piling uvece.
    Naravno da jos nisam otkrila sta bas najbolje pase mom licu ali 100% njegujem bolje nego ranije.

    OdgovoriIzbriši
  3. Volim ovakve postove.Piši ih češće :)

    OdgovoriIzbriši
  4. Sve pocinje bas sa prvim savetom - upoznaj svoju kozu! Ja sam to dugo zapostavljala i pokusavala da strpam svoju kozu pod neku kategoriju - masna, mesovita itd. Da bih na kraju zakljucila da je izrazito mesovita, dehidrirana i osetljiva. Predobar post! Hvala na svim savetima! :)

    OdgovoriIzbriši
  5. Odličan post! :)

    Po meni, najvažnije je skinuti makeup, ukoliko ga se nosi, prije spavanja, da koža diše tokom noći. I dobro ju nahraniti!
    Dobro si rekla za ovo "ne diranje lica prstima" što meni nekad promakne, pa eto prištića odmah sutra :/

    OdgovoriIzbriši
  6. Obožavam ovakve postove :D

    Odlično !

    OdgovoriIzbriši
  7. La Roche Posay Effeclar Duo je izvrsna kao podloga za šminku.
    A znam 2 cure s faksa kojima je "spalila" lice!!!
    Možda bi im se to ne bi dogodilo da je nisu koristile usred ljeta, po danu, bez zaštitnog faktora...

    OdgovoriIzbriši
  8. Odlični savjeti, pomogla si!

    OdgovoriIzbriši
  9. Kada te čitam uviđam da nisam jedina koja je napravila neke greške u mladosti. I pravo kažeš: Teen i OK su nam bili jedini izvor informacija, ne želim se sjećati koliko krivih i netočnih informacija je bilo da ih je netko trebao zakonom zabraniti!
    Rutina nam je jako slična: ne istiskivati prištiće, ne dirati lice rukama (meni zna nekada izbaciti prišt samo ako sam zaspala s licem naslonjenim na dlanu), operi lice od šminke (kod mene su obavezne umivalice), tonik, serum, krema... Ja koristim noćne kreme, ali još nisam našla neku koja mi je baš-baš dobra pa si koristim blaže dnevne kreme da mi preko noći nahrane lice (bez spf).

    OdgovoriIzbriši
  10. moja koza kroz pubertet do danas je prošla sve i svasta. u pubertetu nisam imala većih problema osim prištića a nemam ni njihove oziljke. tad nije bilo preparative kao danas ali se sječam jednog sapuna koji je imao grozan miris a bio je od sumpora i uzasnoje isusšivao kozu. to mi je bilo sve sto sam imala i nisam ga puno koristila bas iz navedenog razloga. ako opet bude u ljekarni besplatni pregled koze mikro kamerom ponovo ću otić vidjet kakvo je stanje,jer zadnji put kad sam bila,koza je bila mjesovita do dehidrirana

    OdgovoriIzbriši