15. pro 2011.

Blogerski savjetnici za početnike

Ovaj post sam prvo htjela napraviti u video obliku, ali ni nakon 4 pokušaja nisam bila potpuno zadovoljna sa videom. Tako da sam na kraju odlučila napisati ga, što sam mogla i od početka.
Prije nego počnem da napomenem, ovo je moje iskustvo. Ne kažem da je najbolje niti da je sve obuhvatilo, ali vjerujem da će vas većina naći koji pametan savjet.
Dizajn. Na ovom području nisam kompetentna, jer je meni dizajn radila Tea sa bloga hobbychic i moja preporuka je ako želite nešto drugačije od ponuđenih pozadina, angažirajte Teu. Napravit će fantastičan posao, ispunit će svaku vašu želju i obavit posao profesionalno.
Tema. Volite make up, ali vaše odjevne kombinacije dobivaju svakodnevne pohvale? Zašto se ograničiti samo na jednu temu. Blog nije portal da se morate strogo držati jedne teme. Budite ono što jeste. Pišite ono što volite.
Čitanost. Postoji nekoliko načina kako dobiti što veću čitanost. Ima ih nekoliko. I to bržih i sporijih. Vi odaberite svoj. Sporiji način se je u tome što nema agresivnijeg marketinga, indirektno reklamiranje kroz komentare (bez ostavljanja linka bloga u komentaru), kvaliteta, Facebook, Tweeter! Naime, u komentaru svatko može kliknuti na vaš nick i doći do vašeg bloga. Prvi brži način prikupljanja čitanosti se odnosi na darivanje. Uložite u dobro darivanje, tj njih nekoliko i nemojte puno tražiti od sudionika. Svi mi volimo darivanja i ona su najbolji mamac. Drugi brži način je tzv „gerilla marketing“ – agresivan pristup, preko Facebooka, komentara, ostavljanje apsolutno uvijek svojih komentara i u njima link svog bloga, stalno isticanje svog bloga, kontinuirano reklamiranje na Tweeteru, itd. Koji će te vi način odabrati, ovisi o vama.
Sponzori. Ovo pitanje mi vrlo često dolazi na mail. Moje osobno stajalište je da ne nikog ne kontaktiram, već ako me netko želi angažirat javit će mi se. No, vi svakako možete slati mail potencijalnim sponzorima. U mailu svakako pripomenite svoju čitanost, broj GFC followera, fanova na Facebook Fan pageu ili sljedbenika na Tweeteru. Također, ako vam netko i nešto ponudi, vi to možete odbiti ako vam se ne sviđa. Npr. meni su nedavno ponudili komplet donjeg rublja i za mene i za darivanje, ali sa odbila, jer ne želim svoje polugole slike stavljati na blog. S druge strane, ja imam suradnju sa 2 sponzora,P&G i Sigma (sa kojom surađuje većina blogerica). Od P&G brendova prvenstveno suradnju imam sa Paneteneom, no polako se ta suradnja širi i na druge njihove brendove. Zašto P&G? Zbog izrazito korektnog odnosa. Katarina Štimac, osoba sa kojom i surađujem u tom brendu je zaista jedna izrazito poštena i profesionalna osobna, koja uvijek pazi da situacija bude win-win, tako da niti jedna strana ne bude zakinuta. Druga velika firma s kojom surađujem Sigma i o njoj dosta toga znate, no detaljnije o affiliate ću vam pisati ubrzo u jednog zasebnom postu.
auto-Blogging-money
Zarada. Na blogu se može i zaraditi. Doduše, ne neku ogromno lovu, ali za pokrit troškove bloga i možda poštarine. Naime, uključite AdSense – Google reklame i sa svakim klikom zarađujete. Doduše, u mom slučaju postojao je još jedan razlog za uključivanje AdSensa, naime htjela bi počet više humanitarno djelovat, pa sam odlučila dio zarade davati u neku od mnogobrojnih organizacija. Tako da, u biti svakim klikom i vi sudjelujete.
Redovitost. Želite li nešto postići sa blogom morate biti redoviti. To se ne odnosi na pisanje svaki dan 5 postova, ali 3-5 postova tjedno je sasvim ok.
Fotografije i video. Ako pogledate moje fotke i videa od prije godinu dana i danas, u pitanju je razlika kao nego i zemlja. A znam da će biti još bolje. Učim se. Kako sve učim sama, i čekam da se nebesa poslože pa da dobijem neku informaciju, treba mi duže dok dođem do odgovora. Sada sam trenutno u učenju novih stvari, pa kad sve to svladam podijelit ću sa vama tajne:-) No, ono što sam sada mogu reći, ne morate imati vrhunski fotić, ali možete staviti bijeli papir i na njega proizvod i tako da uslikati.
Što se videa tiče, e to je posao. Vjerujte mi, znam najbolje. Učim se, i to jako puno. Puno sam griješila, no sada sam naučila jako puno stvari. Ako niste za to, nemojte forsirati.
The end. Zadnji, ali najvažniji savjet – budite svoje! Pogledajte što naše što strane blogove i napravite svoj, vaš blog je izraz vaše osobnosti. Npr, ja nisam extra zabavna osoba koja može pred kamerom glupirati se ili bit skroz opuštena, ali takva sam i nema smisla da glumim nešto što nisam.
Također, kroz dan,dva ću otvoriti jedan novi blog, koji će prvenstveno imati cilj za svu tematiku koja ne pripada ovom području, ali s druge strane, svi koji bi ste željeli počet pisati svoj blog, a niste sigurni da li je to prava odluka moći ćete mi poslati mail sa tekstom i slikama i ja ću ga objaviti na tom blogu po vašim nickom ili imenom, kako želite. Vidjet ćete kako ćete se osjećati kad u vaš post budu uperene oči javnosti i da li vam je to ok ili nije!
Imate li još kakvih pitanja, slobodno pitajte!
Hvala vam što ste svratili!
Nadam se da vam se svidjelo!
Love,
Maybe

Broj komentara: 18:

  1. već godinu dana želim pokrenut svoj blog, no uvijek se predomislim misleći da ima gro cura koje su bolje od mene. Mislim da ću se konačno odvažiti na tako nešto. :)

    OdgovoriIzbriši
  2. puno cura piše bog, ali to ne znači da je iti jedna bolja od tebe ili da si ti lošija od njih! kao što sam u kometaru navela, spbpdno se javi za taj drugi blog pa napiši probni post. pomoći ću ti sa savjetila oko slika, teksa, sve što te zanima. a onda možda i kreneš!

    OdgovoriIzbriši
  3. burning moonlight - nema lošijih i boljih,svi smo različiti i svi svoje nešto furaju. :) iako pričamo i pišemo o istim temama, svaka od nas ima svoje neko mišljenje, svoje poštapalice, svoje izrazre lica i slično. i vjerojatno imamo i poneke bitne detalje razlike o proizvodima :) osim toga, ovo što je maybe rekla, svi se učimo. i u tome je i kvaka :)
    maybe, divan post. vrlo detaljno objašnjeno sve!

    OdgovoriIzbriši
  4. Divan post,hvala na informacijama..neko vrijeme vec razmisljam o tome da pokrenem blog,ali nekako jos nemam hrabrosti :S

    OdgovoriIzbriši
  5. Odlican post i vrlo koristan!Ja sam svoj blog pokrenula cisto iz hobija,onako da imam jedan svoj maleni kutak da pisem o stvarima koje me zanimaju,nijesam ni mislila da ce u moru blog svijeta biti nekog ko ce citati moje postove,ali upoznala sam sjajnih cura koje su mi postale kao prijateljice i to jako cijenim.I dalje se veselim svakom komentaru i rado na njih odgovaram:)

    OdgovoriIzbriši
  6. dobro si se sjetila ovog posta, bravo :-D

    OdgovoriIzbriši
  7. bas lijepo napisano :)
    ja sam isto dugo odgadala svoj blog a sad mi je samo zao sto ga nisam zapocela tada kad sam htijela..iako konstantno citam kritike svih kako blogerice(pogotovo hrvatske) su za nista i kako su sve iste.a tu bi se jedino nadovezala da o originalnosti i stilu je dosta upitno pricati i da jednostavno ili ce ti se blog sam po sebi svidjeti ili nece,i nema potrebe za ruznim komentarima..
    a to da napredujes sa svakim postom je istina jer prije neke stvari ili neznas ili nemas sredstva da budu bolje!
    zivjelo dozivotno bloganje! ;) :D

    OdgovoriIzbriši
  8. mene općenito živcira pljuvanje po svemu našem a divljenje svemu stranom. kao a su sve američke ili britanske blogerice poznate i uspješne, nisu, nekolicina se izbacila. također, kod nas se ne razlikuje konstruktivna kritika od vrijeđanja. jer dati konstruktivnu kritiku znači ukazati argumentirano na pogrešku, a ne vrijeđati. ili reći "ovo ti koma" i to je kritika!

    OdgovoriIzbriši
  9. odličan ti je blog. ja sam svoj pokrenula prije 2,5 godine,prošla sam brda i doline sa njim jer sam imala razno-raznih problema,od virusa koji su upali putem alata,stavljanja slika,html-a.... razmišljala sam da pokrenem i jedan ovakav blog ali se još ne usudim :(

    OdgovoriIzbriši
  10. dok nisam počela od dosade kopat po kanalima y.t i blogovima,nisam imala pojma koliko ljudi piše,snima se ,a pogotovo kad je rijeć o makeup-u...svaka čast na prijedlozima :D

    OdgovoriIzbriši
  11. postajes pravo nadahnuće a sad sve vise razmišljam o pokretanju još jednog bloga,naravno kozmetičkog!

    OdgovoriIzbriši
  12. Draga Maybe, pratim te još od šminkerice. Beauty& Sweets i ti ste mi bila velika inspiracija i uzori kada sam pokrenula vlastiti blog koji postoji sad, tek nešto više od dva i pol mjeseca. Pogledi lagano rastu kao i broj sljedbenika. Svaki put kada vidim novu osobu, komentar, pogled uvjerim se da posao dobro odrađujem. :D Ovi savjeti su dobro došli i svakako ću upotrijebiti neke od njih. :D

    OdgovoriIzbriši
  13. dobar post
    ja sam se tek odvažila prije dva mjeseca napisati prvi post,mislila sam prije da tome nisam dorasla,čak sam se i ulogirala na blogger još prije neke dvije godine i obrisala račun
    ideja o blogu je ponovo počela čučati u meni ove godine,odvažila sam se i krenula,početak je puno bolji nego sam uopće očekivala,em u broju posjetu koje imam u ovako kratko vrijeme,em u broju sljedbenika,čak sam i neku nagradicu pokupila
    čitam te i dalje,jer ipak sam početnik i želim rasti
    pozdrav

    OdgovoriIzbriši
  14. Još ne razmišljam previše o blogu ali sad bih mogla.. savjeti su korisni ali mislim da si možda mogla ići možda malo više u detalje.. jer znamo da trebamo ostati svoje ali npr mogla si objasniti što misliš koji je blog servis bolji, kakve mogućnosti imaju, možda pitati svoju kolegicu koja ti je radila dizajn da ukratko objasni svoj posao izrade dizajna i tako to..
    Ali inače sve super i ovo što si napisala je korisno.
    Nego, još bi te pitala nešto.. ti puno surađuješ sa Sigmom.. ako ja jednog dana otvorim blog, s njima bi trebala komunicirati na engleskom? Je li problem ako nisam učila engleski, jel bi se mogli nekako sporazumijeti pomoću prevoditelja itd ili treba znati komunicirati na engleskom bez greške? Sigma je samo primjer, može se raditi o bilo kome.. i još me zanima o čemu ovisi da li će ti sigma ili netko drugi slati kistove na recenziranje.. primijetila sam da tebi od hrvatskih blogerica najviše setova šalju.. nadam se da nije problem da mi malo objasniš..

    OdgovoriIzbriši
  15. drago mi je da post bio od pomoći!

    Tea, među ostalim za život zarađuje i zradom web stranica pa ne bi bilo fer napsram nje tražiti detalje.

    OdgovoriIzbriši
  16. jako dobar, velikodušan i koristan post, hvala! :*

    OdgovoriIzbriši