13. ruj 2011.

Hidrolat lavande

Ovo je post koji sam jako dugo pisala, ali samo iz razloga jer sam htjela sa vama podijeliti sve mogućnosti hidrolata koje znam. I onda sam na poslu u jednom trenutku sve napisala na papir i izgubila papir.

Prije nego počnemo s njegovim funkcijama, par riječi gdje se može naći za kupiti i od kuda meni. Mi naime imamo svoju lavandu i svake godine dio nje prešamo i time dobijemo ulje i hidrolat. Preporučam ju kupiti kod Špoljara (unutar Hrvatske možete se upiti narudžbom a vrlo često su na svim sajmovima po Hrvatskoj) jer su najjeftiniji. Za 2 dcl platit će te 25 kn. Ponekad vidim cijene za tu istu količinu 100 ili 120 kn, dakle puno pretjerano. Hidrolat je u biti cvjetna vodica i može se dobiti od bilo koje biljke. Potpuno je prirodan i time pogodan i za one sa najosjetljivijom kožom ili sa alergijama na koži.

IMG_0623

Ovako izgleda naša lavanda u doba najvećeg cvijeta

Za 25 kg lavande (uključeno je i stabiljke i cvijet) će te dobiti oko 7 l hidrolata i oko 0,5, l ulja lavande. I mi skoro svih tih 7 l potrošimo u godinu dana. Hidrolat je postao naš must have, pa ako vam ga ne spomenem u mjesečnim favoritima, vjerujte mi on je tu!

A koje su njegove funkcije:

- Koristi se kao tonik za lica jer hidratizira i njeguje kožu, ne ostavlja suhe tragove jer nema niti trunke alkohola

- Poželjno ga je nanijeti na lice u većoj količini i pustit da se uspije, tada dubinski hidatizira kožu.

- Skida tragove šminke iako ga ja ne korisim kao odstranjivača šminke

- „Ubija“ crvenilo od upala (naravno ne momentalno, ali ga drastično smanjuje vrlo brzo)

- Nakon depilacije, treba ga nanijeti u većoj količini na blazinicu i namazati njime depilirani dio tijela, crvenilo se povlači u roku od 10 min. Ukoliko samo pošpricate, nema učinka

- Nakon pranja kose, još mokru kosu pošpricajte njime i ugrijete ručnik u mikrovalnoj na 30-ak sekundi, omotajte glavu još toplim ručnikom, kosa će vam biti hidratziranija i elastičnija.

- Ukoliko vam se u ustima pojavi afta, stavite hidrolata na štapić i nanesite ga na upaljeno mjesto

- Ako vam se na rubu usana stvore „žvale“ isto je dovoljno nekoliko puta nanijeti hidrolat i nestat će

- Za velikih vrućina odličan je za hlađenje tijela, dovoljno je pošpricati se sa njime

- Dezinficira ranu i zaustavlja krvarenje

- Koristila sam ga umjesto termalne vole i savršeno mi je osvježavao lice tokom vrućina

- Kako je prirodan, pogodan i za djecu

- G. Špoljar je alergičan na perunike i svaki put kada je blizu njih mu počne krvariti u ustima. Dovoljno je da se samo pošprica i rana se počinje zatvarati

- Može se koristit u peglanju, uz vodu u peglu ulite i malo hidrolata, veš će imati miris lavande

No, ukoliko nabavite hidrolat nemojte se začuditi kad ga pomirišite a on smrdi. Ima užasno jak miris koji je u početku vrlo neugodan, ali s vremenom splasne. A i naviknete se na njega.

Vjerojatno postoji još puno njegovih funkcija koje još nisam otkrila ili ih se nisam sjetila, a vi ćete ih možda otkriti ili ste ih otkrili.

Hidrolat je nešto bez čega više ne želim zamislit život. Bitniji mi je od bilo kojeg kozmetičkog proizvoda, jer jedini ima toliko funkcija!

Broj komentara: 16:

  1. na sam miris od lavande moja radica povraća O_o
    Ja ga obožavam pogotovo kada patim od nesanice :D uspavam me ko bebu :D

    OdgovoriIzbriši
  2. Vau! Prvo uopće nisam čula za hidrolat, ali sam znala da lavanda svakako ima ljekovita svojstva. Ovo me totalno iznenadilo, da hidrolat može biti ljekovit u toj mjeri! Odlična stvar!

    OdgovoriIzbriši
  3. Puno hvala na ovoj recenziji:D

    OdgovoriIzbriši
  4. krasno izgleda u polju :-D
    moram probat ovo čudo ;-)

    OdgovoriIzbriši
  5. jako zanimljivo :D
    moze neki kontakt od gospona koji to prodaje?:)

    OdgovoriIzbriši
  6. lavandu obožavam. i baš sam ovaj vikend dobila hidrolata od tete. ona je kupila litru hidrolata za 50 kuna, dok su 2 dc isto 25 kuna kao i kod spomenutih Špoljara. Lavanda je nezamjenjiva. Kod kožnih problema je savršena! :D

    OdgovoriIzbriši
  7. Super zvuči i često ga spominješ :) vrijedi probati

    OdgovoriIzbriši
  8. Ja sam danas kupila 100ml za 10kn u prekrasnoj bocici s rasprsivacem, a ona od 200ml je 20 kn kod ovih gdje cu ja ubuduce uzimati... :D

    Meni smrdi, onako na prvu po sijenu. :S
    Al ono, srecom pa se razblazi taj miris brzo. ;)

    Recenzija mi je super dosla!

    OdgovoriIzbriši
  9. miss gig - evo od njih ja nabavljam! http://www.agrovit-lavanda.hr/

    drago mi je da sam pomogla i da ćete i sam eotkriti njihove mogućnosti!

    OdgovoriIzbriši
  10. hvala :D
    kaj se to moze doc do njih ili se naruci pa salju postom?

    OdgovoriIzbriši
  11. Možeš i jedno i drugo, ali moja preporuka ti je da ih nazoves i pitas kad su na sajmu u Zagrebu da ne ideš do Bistre i ne placas postarinu!

    OdgovoriIzbriši
  12. aham, ok..hvala ti :))

    OdgovoriIzbriši
  13. Danas sam svratila na „Kupujmo hrvatsko“ manifestaciju na Trgu i baš sam ciljano išla pitati za hidrolat lavande. I našla ga. Nisam mogla odoljeti da odmah kod kuće ne probam pa ću podijeliti svoje veselje. Mislim da uopće ne treba imati tih stotinu odličnih svojstava (iako sam sretna što je multifunkcionalan proizvod) kad sam ga stavila na svoje lice kao tonik i moram priznat da je osjećaj fantastičan. Imam mješovitu kožu koja zna dehidrirati i ovo je odlično osvježenje. Ne znam kad sam zadnji puta stavila samo tonik i izostavila kremu a da me lice nije stezalo niti je za pola sata bilo masno. Definitivno ću probati i druge načine upotrebe.

    OdgovoriIzbriši
  14. kako ga koristiš kao termalnu vodu? sad sam im poslala mail jer si me jako zainteresirala za ovaj hidrolat i kremicu ;)

    OdgovoriIzbriši
  15. Ja sam danas u Baranji kupila 400ml za 25kn! Jedva čekam da ga isprobam!!

    OdgovoriIzbriši