20. svi 2011.

Upoznaj pa sudi - DFWZ 1.večer

Bok drage moje,
još sam pomalo umorna ali prepuna dojmova i jedva čekam da vam ih sve prenesem.



Još odavno sam otkrila da više volim pogled iznutra nego samo vanjski sjaj. Još jednom sam to i potvrdila. Jučer sam na DFWZ došla 2 sata prije svih ostalih gostiju ne bi li zavirila u backstage.

A sada da napišem zašto ovakav naslov. Tek jučer sam shvatila da svi modni kritičari toliko sude o nečijem radu i trudu da je to grozno, a grozno je jer nitko (ili rijetki) nije upoznao dizajnera i pitao zašto je ta kolekcija takva i takva. Ako kažemo da se o ukusima ne raspravlja, od kuda onda pravo bilo kome da sudi? OK, dopuštam školovanim ljudima, pod time mislim na one koji su završili TTF, a ne tečajeve za stilistu, da komentiraju. No kada čitam komentare raznoraznih gurua, dajte ljudi, molim vas!

A sad se vratimo backstageu i mojim doživljajima. Šetajući po backstageu imala sam priliku poznati i neke dizajnere - Sanju Jakupec, Abu Tomičić i Ivana Midžića (i još nekoga,a li neka ostane tajna dok video ne bude gotov).

Iako sam snimila razgovore sa njima, na žalost nema ih na kameri!!!! Ne pitajte zašto, jer vjerojatno sam u tvoj svoj strci nešto i zeznula! No, kako je pamćenje još friško, prenosim vam njihove riječi.

***Napomena: nisam modni stručnjak, niti to želim biti, samo prenosim svoje dojmove i riječi dizajnera***

Aba Tomičić - inspiracija za njenu kolekciju je došla iz bajke "Mačak u čizmama"! Iako mi se, priznajem, nije toliko svidjela kolekcija na vješalici, na modelima je izgledala odlično! Kaže da je ideja došla sasvim slučajno, kad su njeni klinci izvukli taj film...i malo po malo igra je počela!

Aba Tomičić

Sanja Jakupec - Sanjina kolekcija inspirirana Japanom je ujedno i kolekcija koja je otvorila DFWZ.

“Cijela kolekcija je bila posvećena Japanu zbog katrastrofe koja je pogodila japanski narod, jer prestrašno je da u trenutku ostanete bez voljenih, bez svega .... ali ono što me najviše inspiriralo je snaga, hrabrost i poštenje toga naroda te međusobno pomaganje, a to sam saznala iz pisma koje sam dobila prosljeđeno mailom, koje me zamislilo koliko smo zapravo mi sretni jer možemo puno naučiti iz njihovog iskustva, iz te tragedije... samo se pitam da li smo spremni to čuti i vidjeti.Htjela sam da postanemo svjesniji te katastrofe. I zato ponovo podsjećanje jer se to svima nama može dogoditi. “ kaže Sanja jakupec

No ono što mnogi ne znaju da svaka haljina osim inspiracije je imala i Japanske znakove koji označavaju ljubav, mir,....Moj definitivni njen favorit među haljinama je crna haljina sa velikim krugom ispunjenim crvenim crtama. Te crte označavaju amplitudu potresa ali i rad srca! Prepuno simbolike i ljubavi! Sanja, svaka čast!

Sanja Jakupec i haljina sa amplitudom potresa

Ivan Midžić - je akademski kipar i dizajner nakita. No ovaj put me nije samo on oduševio već i njegova divna, vesela supruga i prijateljica koja je ujedno i dizajnirala haljine. Sam nakit je napravljen samo za reviju. Ne, on ne očekuje da će ga itko nositi, osim možda pojedinih komada. Na pitanje, od kuda dolazi inspiracija, njegove me odgovor oduševio. Kaže, ništa me posebno ne inspirira, već krene samo od sebe. Bilo ga predivno gledati kad priča o svom radu, totalno se prepusti, sam povratak u mislima u radionu ga prenese u drugi svijet, unatoč svoj ludnici koja vvladala oko njega u tom trenu, od totalno nestane....

Ivan Midžić

 dizajener Ivan Midžić



Nisam mogla odolit da i sama ne isprobam nakit!:-)

Slike su pruzete sa Fashion.hr gdje možete i pronaći cijelu galeriju!

Nadam se da vam se svidio moj drugačiji pogled...

Love,
Maybe

Broj komentara: 11:

  1. Super članak,najviše mi se sviđa nakit,gledala sam ih prije dva-tri dana u Dobro jutro,Hrvatska,kada su predstavljali svoju kolekciju za reviju,prekrasni komadi,i koliko sam skužila neki komadi mogu služiti i kao umjetnička instalacija,samo nisu baš previše nosivi,eventualno za neki red carpet,ali vjerujem da bi guru i to popljuvao...Ali ovaj komad koji ti nosiš mi je favorit,i super ti paše na ovaj kompletić :D

    OdgovoriIzbriši
  2. da,da, jako zanimljivo... pogled iz backstage-a je uvijek totalno drugačije iskustvo :)

    OdgovoriIzbriši
  3. @Nina - i mama ga je gledala. da, to su iglavnom instalacije. super mi je bilo kad je sam reko, pa tko bi to nosio, to je samo za reviju! predobar je lik.
    @Marina - skroz jedan drugi svijet!

    OdgovoriIzbriši
  4. Super clanak! :)
    Backstage je srce i mozak svega. :)

    OdgovoriIzbriši
  5. Super iskustvo!
    Svidja mi se nakit:)

    OdgovoriIzbriši
  6. Ajme oduševila sam se I.Midžićem koliko sam vidila slike do sad slika.
    predivno, predivno. Ogrlica na tebi <3

    OdgovoriIzbriši
  7. odličan članak :D super ti je ta haljina :D

    OdgovoriIzbriši
  8. Hvala;)
    Nadam se da će vam i ostali postići biti zanimljivi!

    @cc - to u biti nije haljina već suknja i majca samo " spojene"

    OdgovoriIzbriši
  9. GigaVoliŽirafesvibnja 21, 2011

    uh, uz ovakav nakit nam ni odjeca ne treba...prekrije pola tijela :) super je!:D

    OdgovoriIzbriši
  10. Divno je što nam prenosiš svoje utiske, i baš to lepo umeš!

    OdgovoriIzbriši
  11. Dođi kod mene po nagradu;)

    OdgovoriIzbriši